ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Май – Месец на българската култура в Унгария

02 юни 2010 14:34, Българска Патриаршия
Месец на българската култура в Унгария

Дружеството на българите в Унгария, Българското републиканско самоуправление и Столичното българско самоуправление по случай 24 май, Ден на славянската писменост и на българската култура, организираха поредица прояви през месец май.

Поредицата се откри на 6 май със самостоятелната изложба „Алегории” на Росен Русев във Филмотечно кино и кафе „Йорьокмозго”.

На 25 май в Българския културен дом зрителите се радваха на театралното представление „Висш институт за зрителско изкуство” на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян.

На 26 май бе открита изложба "Българска литература на унгарски език" в Държавната библиотека за чужди езици. Изложбата е изготвена от Райна Симеонова Харгитаине, която в словото си при откриването на изложбата подчерта, че си е поставила две цели - да покаже в хронологичен ред появата на българската литература в Унгария и да представи българистите преводачи, истинските посредници между двете култури.

На 30 май бе традиционното празненство в Младежкия лагер в ХІІ район на Будапеща, където събитието се провежда вече десетилетия наред. В програмата участваха танцовите състави „Янтра”, „Росица”, „Мартеница” и „Зорница” от Будапеща и Вокална формация „Божур” от гр. Шумен.

Отец Стефан Мамаков извърши водосвет, а програмата откриха най-малките - децата от Детската градина и училището, като след това празникът продължи с програма на танцовите състави и гостите от България. Дори и проливният дъжд, на който вече започваме да привикваме, не попречи на доброто настроение. Честването завърши с традиционното хоро на всички, дошли да отбележат празника, да се срещнат с познати, приятели и да прекарат заедно няколко часа в добро настроение и сред прекрасна природа.

Таня Купенова-Ронаи
Будапеща 30.05.2010

 

 

Снимки

Месец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в УнгарияМесец на българската култура в Унгария
« предишна новинаследваща новина »