ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дарителска грамота и почетен знак връчи Ловчанският митрополит Гавриил на премиера Бойко Борисов

01 юни 2017 11:06, Отдел "Връзки с обществеността"
Дарителска грамота и почетен знак връчи Ловчанският митрополит Гавриил на премиер Бойко Борисов

Дарителска грамота и почетен знак - ювелирна икона на светите братя Кирил и Методий - връчи официално Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил на премиера Бойко Борисов за голямата помощ, която оказа през последните години за построяването на новия катедрален храм в центъра на Ловеч „Св. св. Кирил и Методий“. Това стана в началото на заседанието на кабинета на 31 май.

"Имам голямата чест да благодаря на г-н Бойко Борисов и на правителството за голямата помощ в Ловеч за построяването на новия катедрален храм, който по разгъната площ е на 2-ро място след храма "Св. Александър Невски", мисля че е и една от най-красивите църкви в България" - каза митрополит Гавриил пред министрите от Кабинета Борисов – 3 и представителите на медиите и обяви, че по време на управлението на министър-председателя Борисов държавата е отпуснала около 500 000 лева, а 600 000 лева е дарила самата партия ГЕРБ за новоизградения ловчански храм, който е отдавнашна мечта на жителите на Ловеч и със своето благолепие е истинско украшение за града.

Митрополит Гавриил сърдечно благодари на г-н Борисов и му благопожела: „Господ да ви дава здраве и сили да може да извършите много полезни дела за България и България да ви помни! България има нужда в момента от истински честен, силен ръководител, защото обстановката е сложна, проблемите пред България са трудни. Вярваме, че с Божия помощ ще взимате правилните решения“. Той припомни, че по време на богослужения Църквата винаги в своите молитви споменава властите и с особено усърдие се моли за тези, които обичат Църквата.

Той благослови работата на съвета на министрите с думите: „Пожелавам на цялото правителство Божието благословение да ви съпътства, Господ да ви дава мъдрост и разум да взимате най-правилни решения!“ и допълни, че „много пъти, когато човек не знае как да постъпи и се моли, изведнъж му идва блестящо решение на проблема.”

Премиерът обяви в присъствието на архиерея, че на днешното си заседание Кабинетът предстои да обсъди и вземе решение за отпускане на нови 800 000 лева за реставрацията на голямата базилика в Плиска и се допита за мнението на Негово Високопреосвещенство: важна ли е Плиска. „Това е нещо, което доказва нашата история. Веществено доказателство, което никой не би могъл да отрече. Това е историята на България“ - отговори той, а Борисов допълни „Там са писани книгите“.

Митрополит Гавриил подари на членовете на Министерския съвет и екипа на Премиера икони на светите братя Кирил и Методий и специалното издание на „Църковен вестник”, посветено на новия катедрален храм на Ловеч, чието освещаване се състоя на 30.04. 2017 г. и на него лично присъства г-н Борисов.

Текст: Александра Карамихалева
Снимка: Агенция Монитор

 

 

« предишна новинаследваща новина »