ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

134 години от смъртта на Христо Ботев

02 юни 2010 14:35, Видинска митрополия
134 години от смъртта на Христо Ботев

На 2 юни, когато в цялата страна се отбелязва Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, в гр. Видин с тържествено почитане на героите пред паметника на Ботев, бе отбелязан този велик ден за България.

Пред лика на Христо Ботев в парка „Владикина бахча”, освен многобройните жители на Видин, дошли да почетат паметта му и да отбележат 134-годишнината от неговата смърт, официални гости бяха г-н Румен Видов, кмет на община Видин, г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, представители на културни и обществени институции, както и на политически партии.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, от Видинска света митрополия присъстваха архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, и монах Максим, брат на Бдинската света обител.

Г-н Румен Видов в своята реч към дошлите да отдадат почит на геройски загиналите припомни думите на Ботев: „...Но млъкни, сърце! Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира: него жалеят земя и небо, звяр и природа... и певци песни за него пеят".

Пред многобройната публика деца от ОУ „Христо Ботев”, гр. Видин, изнесоха кратка програма – рецитал.

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя, а точно в 12, 00 ч. бяха пуснати сирените. При техния звук с наведени глави всеки си припомни и отдаде почест на загиналите войни и патриоти.

Текст и снимки: монах Максим

 

 

Снимки

134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев134 години от смъртта на Христо Ботев
« предишна новинаследваща новина »