ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чрез молитва и спомен за нашите ближни премина Задушница във Варна

03 юни 2017 20:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Чрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във Варна

Съботният ден преди Петдесетница е определен за един от трите дни през годината, които са за общо поменаване на нашите починали ближни. Тези дни се наричат Задушници – дни за душите на починалите, които освен за техен спомен, са и за разбиране, че малко по малко ние се движим към това, което са преживели нашите предци.

На 3 юни Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи кратка заупокойна молитва при гроба на митрополит Кирил на Централни гробища. Около 12:00 ч., в митрополитския храм "Успение Богородично", архиереят и духовенството при храма отслужиха панихида за всички български патриарси, митрополити, архиепископи, епископи и йереи, монаси, монахини и за всички починали православни християни.

Митрополит Йоан обърна внимание на думите на свети апостол Павел в посланието му до римските християни: "но живеем ли – за Господа живеем, умираме ли – за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме – Господни сме" (Рим. 14:8), също думите на многострадалния Иов: "Дните ми са по-бързи от бързоходец, – бягат, не виждат добро, летят като леки ладии, като орел, който се спуща върху плячка" (Иов 9:25-26). Ние трябва да посрещаме смъртта със спокойствие, но и с отговорност и с молитва тя да не ни завари неподготвени. А какво ще рече да сме подготвени? – ще рече да молим Бог да ни даде този усет да можем да се изповядаме и причастим, преди края на земния ни път.

Преди панихидата, Негово Високопреосвещенство присъства на благотворителен концерт в подкрепа на деца и семейства на загинали служители на ОД на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието – ГД "Изпълнение на наказанията" и Министерство на отбраната. Тази кампания е организирана от Синдикална Федерация на служителите в МВР, Синдикат на служителите в затворите в България като нейни съорганизатори са Военноморските сили на Република България, Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", с подкрепата на Варненска и Великопреславска света митрополия, Община Варна и други.

В своето слово митрополит Йоан отбеляза, че не случайно е избран днешният ден за спомен на всички човеци, загинали по време на служебния си дълг и благопожела на малките участници да прегледат и да прочетат подготвената за всеки от тях книга "Евангелие в преразказ за деца", защото тя ще ги направи свободни, тя ще ги направи да имат надеждата, да имат любовта и най-вече – да имат вярата.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Чрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във ВарнаЧрез молитва и спомен за нашите починали ближни, премина Задушница във Варна
« предишна новинаследваща новина »