ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в с. Плешивец

04 юни 2017 14:25, Видинска митрополия
Празник в с. Плешивец

На 3 юни Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, посети с. Плешивец, Белоградчишка духовна околия.

Посещението в с. Плешивец бе във връзка с освещаването и поставянето на камбана в храм „Възнесение Господне“ в селото, както и откриване на Втори фолклорен събор „Плешивец свири и пее“.

Пред храма с тържествен водосвет бе отдаден празник Възнесение Господне, храмов празник на селския храм, и бе осветена новата камбана на селото. Камбаната на с. Плешивец е дарена от г-н Владимир Тошев, народен представител в 44-то Народно събрание на Р България и г-н Александър Александров, кмет на Община Ружинци, които присъстваха на тържеството.

След водосвета и освещаването на камбаната епископ Поликарп се обърна със слово към присъстващите и, поздравявайки ги с предстоящия празник Петдесетница, им пожела много здраве, радост и сили, както и придобиване на всяка добродетел за спасение и вечен живот. Епископ Поликарп благодари на дарителите за щедростта, любовта и духовната грижа за просвещението на хората от региона и се помоли Бог да ги благослови и да им въздаде според тяхното усърдие, вяра и добродетелност.

Денят в с. Плешивец продължи с откриването на Втори фолклорен събор „Плешивец свири и пее“, където епископ Поликарп отправи поздрав към жителите и гостите на селото и ги призова да бъдат изпълнени със силна вяра, надежда и любов към Бога, да пазят българските традиции и да са достойни последователи на своите предци, както и да бъдат в свое време пример за идните поколения.

На епископ Поликарп от г-н Александър Александров, кмет на Община Ружинци, бе връчен плакет за съпричастност към духовно-народния празник на с. Плешивец.

Присъстващите бяха поздравени и от г-н Владимир Тошев, който изрази своята любов към жителите и гостите на селото, като им пожела мир, здраве и дългоденствие, както и ценене и пазене на православната вяра и единство с Бога.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2rnJpLx

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »