ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Петдесетница в Румънската църква „Св. Троица“

04 юни 2017 18:30, Софийска митрополия
Негово Вископреосвещенство Теодосий - митрополит на Томи, Негово Светейшество патриарх Неофит и Мелнишкия епископ Герасим

На 4 юни – Неделя на Петдесетница, в румънския православен храм „Св. Троица“ в София, беше отслужена патриаршеска св. Литургия. Заедно с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит съслужиха Негово Високопреосвещенство Теодосий – архиепископ на Томи (Констанца, Румъния), Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, и Тивериополски епископ Тихон, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, представителят на Московската патриаршия у нас архимандрит Филип Василцев, представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря, който е и предстоятел на храма-домакин, архимандрит Теофан Динев, архимандрит Исаак - духовен надзорник на Видинска епархия, много румънски и български свещеници, протодякони и дякони.

Песнопенията изпълняваха представители на хор „Армония“, заедно със свещеници и дякони от румънския град Констанца.

За празника бяха донесени и изложени за поклонение кивоти с мощите на св. Епиктет и св. Астион – първи мъченици от Добруджа.

В словото си след светата богослужба Негово Светейшество говори за Петдесетница – рождения ден на св. Църква, в която „ние живеем и се спасяваме, защото в нея е залогът и за нашата лична победа над греха, над тлението и смъртта. Тази победа ние имаме, когато вярваме и изповядваме, че "Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък", когато с думи и дела изповядваме извършеното от Него наше спасение и дейно участваме в живота на Тялото Христово – едната, света, съборна и апостолска Църква… Само в заповяданото ни от Господа Иисуса Христа наше единство ние можем да вярваме, че невидимо сред нас присъства и напътства мислите и действията ни и Светият Дух, без Когото Църквата не би се различавала по нищо от многобройните човешки общества…“.

Патриарх Неофит подари на митрополит Теодосий за спомен от днешната служба енголпие с лика на св. Климент Охридски, а в дар получи от румънския архиерей одежди и фотоалбум. Подаръци от госта – икона и албум, получиха и епископ Герасим и епископ Тихон. А предстоятелят на румънския храм в София получи дар нагръден кръст.

На вечернята, слята на този ден със св. Василиева литургия, застанал на солея, лично Негово Светейшество хвърляше ореховите листа към вярващите - символ на слизането на Светия Дух. След това митрополит Теодосий, застанал на колене, прочете първата от трите коленопреклонни молитви, с които се призовава Светия Дух. Втората и третата молитва прочетоха съответно епископ Герасим и епископ Тихон.

„Тази църква, в която празнуваме празника на Св. Троица в този ден, показва единствотоо между нашите народи и Църкви“, каза в обръщението си Негово Високопреосвещенство митрополит Теодосий, като благодари и отправи благопожелания към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и към всички съслужили в това празнично богослужение.

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1657-0604_50ro

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в румънската църква в СофияПатриаршеска св. Литургия за Петдесетница в румънския храм Св. ТроицаНа певницатаАпостолско четивоЕвангелско четиво - горе на български, долу на румънскиПоздравления от митрополит Теодосий към патриарх НеофитОрехова шума за ПетдесетницаКоленопреклонни молитви на вечернята
« предишна новинаследваща новина »