ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Света Литургия на рождения ден на Църквата

04 юни 2017 21:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия на рождения ден на Църквата

На 4 юни, в петдесетия ден от славното Христово Възкресение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в съслужение с храмовото духовенство.

Днес е рожденият ден на светата Църква, днес е денят на почитанието на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица – Отец, Син и Свети Дух. Особено важен ден, в който всеки човек размисля за Бога. Блажени Августин, мислейки за Бога, разбирайки, че Той е един по същност, но троичен по Лица, в своята мисъл решил да вникне в тази велика тайна и тръгнал по брега на морето, където срещнал едно малко момче, което се опитвало да побере в малка ямка целия океан. Блаженият казал, че това е невъзможно, а детският глас му отговорил, че това ще е по-възможно, отколкото да се вникне във великата тайна на Светата Троица. Онова, което Бог допуснал чрез едно дете – да отговори на блажени Августин за неговото намерение, се прехвърля и днес векове напред, за да разберем това, че ние искрено вярваме с очите на вярата, че Бог е един по същество и троичен по Лица и че действително, тайната на Светата Троица е непостижима за човешкия разум, за човешкия ум въобще, но в нея се прониква с очите на вярата.

Митрополит Йоан каза, че когато разглеждаме Символа на вярата в неговата догматическа същност виждаме едно – разкритите отделни свойства на всяко от Лицата на Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий. Припомняйки ни предната неделя, която беше посветена на светите Отци от Първия вселенски събор, архиереят каза думите на светия архиепископ Александър: "Бог е Троица в Единица и Единица в Троица". Свети Григорий Богослов казва, че "всички три са едно: Единица в Троица покланяема и Троица в Единица възглавявана, цялата царствена, единопрестолна, равнославна".

Догматът за Светата Троица винаги е бил камък за препъване на всички онези, които се опитвали с философския си и горд ум и без да имат богословска подготвеност да проникнат в тайните на този догмат. Тринитарните ереси са толкова много и те стават повод за свикването на Вселенски събори, от които на първите два се изработва Символа на вярата.

Свидетелство за троичността на Лицата у Бога намираме в Свещеното Писание: прикрити, не съвсем ясни, точни и определени в Стария Завет и напълно ясни в Новия Завет, където тайната за троичността най-напред е била открита при Кръщението Господне. След като Иисус Христос бил кръстен от свети Йоан Предтеча в река Йордан, Бог Отец свидетелствал за Него: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение", а Дух Светий слязъл над Него във вид на гълъб (Мат. 3:16-17; ср. Марк 1:10-11; Лука 3:22). Свети апостол Павел свидетелства за Светата Троица: "Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светаго Духа да бъдат с всички вас" (2 Кор. 13:13), а свети евангелист Йоан Богослов казва: "Трима са, Които свидетелстват на небето: Отец, Слово и Светий Дух; и Тия Тримата са Едно" (1 Йоан. 5:7).

Поводът за днешния ден е слизането на Светия Дух над апостолите. В прощалната Си беседа с тях Спасителят им казал: "И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас во веки... А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил" (Йоан 14:16, 26). След Възкресението Си, когато изпращал апостолите на проповед в света, Спасителят им заповядал: "И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа" (Мат. 28:19). А при славното Си Възнесение им казал: "но ще приемете сила, кога слезе върху ви Дух Светий; и ще Ми бъдете свидетели в Иерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край-земя" (Деян. 1:8).

Негово Високопреосвещенство пожела Светата Живоначална Троица да ни закриля, да ни укрепва във вярата, да ни укрепва в благодатта, защото според думите на свети апостол Павел: "Но с благодатта на Бога съм това, което съм" (1 Кор. 15:10). За да придобие човек мирен дух, трябва първо да придобие Божията благодат, а ако я прогонва, няма как да има сила, твърдост, непоколебимост и успех в делата си. Божията благодат е много важно условие, което човек придобива в Църквата чрез участието в светата Евхаристия и светите Тайнства. Ако нещо ни изцерява, ако нещо ни въздига, ако нещо ни прави да влезем във вечността, това е Божията благодат.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на ЦъркватаАрхиерейска Света Литургия на рождения ден на Църквата
« предишна новинаследваща новина »