ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свети Дух – духовен празник на древна Монтана

05 юни 2017 18:13, Видинска митрополия
Свети Дух – духовен празник на древна Монтана

На 5 юни, когато Църквата отбелязва големия празник Свети Дух, гр. Монтана тържествено отбеляза своя духовен празник, прекланяйки се пред Света Троица.

Отбелязването на празника на гр. Монтана започна с тържествена света Литургия, която бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В богослужението взеха участие и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска свита митрополия, както и духовници от Видин, Монтана, Враца, София и околностите.

Проповед по време на тържественото богослужение произнесе архимандрит Евтимий, който изясни на вярващите и присъстващи в храма християни смисъла на празника.

След тържественото богослужение, поздрав към вярващите, гостите и приятелите на Монтана от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, отправи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Гости на богослужението бяха: г-н Златко Живков, кмет на Монтана, г-н Росен Белчев, областен управител на Област Монтана, г-н Иво Иванов, председател на Общински съвет Монтана, народни представители, общински съветници, както и много представители на различни организации, обществени и културни дейци. На богослужението присъстваха и гости от различни страни, гости на празника.

След празничния поздрав, от храма тръгна литийно шествие, водено от Белоградчишкия епископ Поликарп към площад „Жеравица“, където бе извършено водоосвещение за здраве, мир, духовен и социален просперитет на жителите на древна и обновяваща се Монтана.

След празничния молебен епископ Поликарп поздрави присъстващите с празника и припомни на всички, за това, че като православни християни е необходимо да се оградим със смирение, послушание и единомислие, за да ни осени и Светия Дух, та чрез Него да постигаме всички наши добри намерения и цели, за да градим нашето достойно бъдеще.

Поздрав към всички поднесе и г-н Златко Живков, който благодари на всички за присъствието, особено на високите гости, както и на онези, дошли, за да участват в Единадесетия международен фолклорен фестивал – Монтана 2017, а именно, групи от Саха (Якутия) – Русия, Хърватско, Чехия, Украйна и Полша.

По-късно, започна и Тържествената сесия на Общински съвет Монтана, в която взе участие и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който поздрави присъстващите и призова като духовно послание и памет от празника на Свети Дух, всички да бъдат изпълнени с единомислие, защото това е признакът, че ще преуспеем и ще градим такива дела, които да бъдат за полза на всички жители на Монтана, за църквата и обществото.

За повече снимки посетете: 1. Света Литургия – http://bit.ly/2sJ3ycO

2. Литийно шествие - http://bit.ly/2rD9swJ

3. Тържествена сесия на Общински съвет Монтана – http://bit.ly/2sw4MsG

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »