ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празника Петдесетница в Пловдив

05 юни 2017 19:59, Пловдивска митрополия
Празника Петдесетница  в Пловдив

В навечерието на великия Господски празник Петдесетница на 3 юни, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Троица” в Пловдив. Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.

На следващия ден, когато Църквата празнува слизането на Свети Дух върху апостолите и основаването на Църквата, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Божествена св. Литургия в храм „Св. Троица” в Пловдив. Веднага след светата Литургия на Петдесетница бе отслужено и вечерното богослужение за следващия ден в чест на празника на Светия Дух. С владиката съслужиха ставрофорен свещоноиконом Добромир Костов, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Георги Славчев, председател на храма, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Верният богомолен народ бе изпълнил храма до краен предел, съучаствайки с молитвите си в богослужбите и съприживявайки отново едно от най-значимите събития в историята на Светата Църква – нейното основаване по великата Божия милост. При запяването на великия прокимен: „Кой Бог е велик като нашия Бог...”, Високопреосвещеният митрополит Николай разхвърли из храма орехова шума за благословение на всички присъстващи - символ на Светия Дух, слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли.

За първи път след Възкресение Христово всички присъстващи в храма християни коленичиха смирено, когато митрополит Николай, също коленичил на солея, прочете три молитви към Всеподателя. Владиката попроси Бог да ни прости греховете, да посети сърцата ни със Своята благодат и ни утвърди в Своите свети закони, за да се удостоим да пребъдваме и в Небесната Му Църква, а също и Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий. Верният Божи народ бе застинал и благоговейно коленичил през всичките 20 минути, колкото продължи четенето на благодатните молитви.

В края на богослужението митрополит Николай се обърна с приветствено слово към всички, в което ги поздрави отечески и вседушевно с великия Господски празник.

„Днес празнуваме рожденния ден на Христовата Църква. Същата тази Църква, която основа Господ Иисус Христос и която изкупи с кръвта Си. Църквата, която в този ден се изпълни с Духа Светаго, за да пребъде и сега, и всякога, и до свършека на света, да е "стълб и крепило" на Божествената истина, на словото за вечния живот и спасение, на онази истина, на която вестители боговдъхновени, изпълнени с Духа Светаго в този ден, станаха учениците Христови.”

В словото си архипастирят сравни Църквата Христова с дърво, което се вкоренява все по-дълбоко и по-дълбоко, устоявайки на бури и стихии, а също и с кораб, който ще ни отведе до спасението. „Няма как да достигнем до целта на нашето житейско пътешествие без кораба на нашето спасение, на което кормчия е сам Господ Иисус Христос. Колкото и пробойни да опитват някои да нанесат по корпуса му, този кораб няма да потъне, защото се управлява от Господ.”

„В този ден сме призовани да помислим дали ние сме наистина намерили своето достойно място в Светата Църква – каза още митрополитът. Той припомни думите на светия апостол Павел за плодовете на духа, първият от които е любовта, защото „ако любов нямам, нищо не съм”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров. След края на богослужението в двора на храм „Св. Троица” бе изнесена богата фолклорна програма.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1292-03-06-2017.html

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1294-04-06-2017-8.html

 

 

Снимки

Празника Петдесетница  в Пловдив Празника Петдесетница  в Пловдив Празника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница  в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в ПловдивПразника Петдесетница в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »