ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посещение на Гюргевския епископ д-р Амвросий със завършващия випуск на Гюргевската духовна семинария в Басарбовския манастир и гр. Русе

03 юни 2010 11:23, Русенска митрополия
Епископ Иаков приветства Гюргевския еп. Амвросий

В контекста на прекрасните отношения между съседните епархии - Русенска и Гюргевска, чийто престолни градове са разделени само от р. Дунав, на 2 юни Негово Преосвещенство Гюргевският епископ д-р Амвросий заедно със завършващия випуск на Гюргевската духовна семинария посети гр. Русе и Басарбовския скален манастир. Той беше придружаван още от секретаря на епархията и учители от семинарията.

Гюргевската духовна семинария „Патриарх Теоктист” има над 90 възпитаници в четирикласен курс на обучение, което се явява редовно средно образование, след което семинаристите могат да продължат своето образование в богословските факултети или във всеки един университет, по тяхно желание. Тази година във випуск 2010 завършват 26 семинаристи. Интересен факт е, че само в Гюргевската епархийска семинария завършват повече семинаристи, отколкото в някоя от нашите национални семинарии.

В Басарбовския скален манастир групата, начело с Негово Преосвещенство Гюргевския епископ Амвросий, беше посрещната от Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, който приветства гостите. След това те се качиха в храма, където се поклониха пред иконата с частицата от мощите на преп. Димитрий Басарбовски. Епископ Амвросий благослови семинаристите, след което те изпяха тропара на преп. Димитрий Басарбовски и „Возбранной воеводе” в чест на Божията Майка. Милен Бакалов, завеждащ Културно--просветния отдел при Русенска митрополия, разказа на присъстващите историята на Басарбовския скален манастир и житието на преп. Димитрий Басарбовски. Румънският архиерей се обърна към присъстващите с думите, че нашите два съседни народа се свързани и духовно, и исторически още от Средновековието, а преп. Димитрий Басарбовски е своеобразен духовен мост между нашите две православни Църкви – духовен покровител и на румънския, и на българския народ. Той подчерта, че в този древен манастир още от Средновековието са живели свети люде, чиито имена ние днес не знаем, но които са записани на небесата, благодарение на отшелническия им подвиг. После гостите разгледаха скалните килии и новите постройки на манастира. Епископ Амвросий беше впечатлен от видяното и сподели, че от няколко години има поглед върху този манастир и наистина след получаването на частицата мощи на преп. Димитрий Басарбовски тук се е случило истинско чудо и манастирът с бързи темпове се разширява и благоукрасява. Групата разгледа и новостроящия се манастирски храм „Преображение Господне”, проектиран в класически средновековен византийски стил, за да може естествено да се вписва на фона на красивите скали на каньона на река Русенски Лом.

В град Русе уважаемите гости от Румъния бяха съпроводени до катедралния храм „Света Троица”. Там за историята на храма им разказа епархийският дякон Кирил Синев. Негово Преосвещенство, свещениците и семинаристите разгледаха красивия дърворезбен иконостас и интериора на храма. След това посетиха и епархийския музей, в който се пазят икони, старопечатни книги и утвар, някои от които доставяни от Румъния, когато родната ни Църква изпитвала затруднения по времето на османската власт. Накрая разгледаха площада с паметника на свободата и стария център на града със сгради, строени във виенски стил. Преди отпътуването си за Гюргево преосвещеният епископ Амвросий благодари от все сърце за оказаното му гостоприемство и отправи пожелание за по-чести взаимни срещи както на българска, така и на румънска територия.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: секретарят на Гюргевска епископия и Милен Бакалов

 

 

Снимки

В двора на Басарбовския манастирВ храма на преп. Димитрий БасарбовскиЕпископ Амвросий държи реч пред присъстващитеСъпровождащите свещеници и преподавателиЕпископ Амвросий благославя семинариститеПоклонение пред иконата с частицата мощи на преп. Димитрий БасарбовскиЕпископ Амвросий благославя семинариститеГрупата пред иконата на преп. Димитрий БасарбовскиПеене тропара на преп. Димитрий БасарбовскиЗавършващият випуск семинаристиВ нишата пред храмаГюргевският епископ д-р АмвросийСеминаристи в двора на манастираНа живописния подход към скалния храмНа живописния подход към скалния храм Обща снимка в двора на манастираОбща снимка в двора на манастираПосещение на новостроящия се храм "Преображение Господне"Посещение на новостроящия се храм "Преображение Господне"На излизане от манастираПосрещане пред катедралния храм "Св. Троица" - РусеПосрещане пред катедралния храм "Св. Троица" - РусеОбща снимка в катедралния храм в РусеОбща снимка в катедралния храм в РусеПосещение на епархийския музей
« предишна новинаследваща новина »