ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов български храм отваря врати в сърцето на Европа

08 юни 2017 23:01, Отдел "Връзки с обществеността"
Нов български храм отваря врати в сърцето на Европа

Историческо събитие за Западно-и Средноевропейската епархия на БПЦ – нов собствен български храм отваря врати в сърцето на Европаq за нашите сънародници пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия.

На 11 юни, Неделя на Всички светии, ще бъде осветен собственият български храм, посветен на свети Иван Рилски в гр. Виена, Австрия. Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията.

Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения. За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г. Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънароднициq живеещи в Австрия, по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.

Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от Българската държава в лицето на дирекция "Вероизповедания" при Министерския Съвет.

Събитието ще бъде зачетено от висши църковни и светски представители на Майка България и приятелска Австрия.

 

 

 

Снимки

Нов български храм отваря врати в сърцето на ЕвропаНов български храм отваря врати в сърцето на ЕвропаНов български храм отваря врати в сърцето на ЕвропаНов български храм отваря врати в сърцето на Европа
« предишна новинаследваща новина »