ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XIV МФПМ „Достойно есть”, Поморие. Среща на диригентите

09 юни 2017 12:21, Сливенска митрополия
Среща на диригентите

Традиционната среща на индивидуалните изпълнители, ръководителите и диригентите на хоровете-участници се проведе през сутрешните часове на 8 юни, четвъртък. Сред приятната атмосфера на обновената Градска художествена галерия на гр. Поморие, дейците на певческото изкуство имаха възможността лично да представят себе си и своите хорове. Да споделят постигнатите досега успехи, както и своите мотивации и упования за творческа работа в днес деликатното и фино поприще на православната музика. Защото в нашето съвремие заниманията с религиозна музика, и то православна, отдавана е изцяло въпрос не на някаква външна принуда, а на вътрешни екзистенциални търсения и безкористна любов към молитвеното песнопение.

В началото диригентите бяха приветствани от музикалния директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова. Бяха им официално представени Председателят на Фестивалната комисия Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и нейните членове. Както и представителят на Управителния съвет на Съюза на българските композитори и председател на секция „Музиколози” проф. Юлиан Куюмджиев.

Специални благодарности бяха изказани към всеки един от дългогодишните сътрудници на фестивала – от БНР, Синодално издателство и Сливенска митрополия на БПЦ-Българска патриаршия. И не на последно място – на самоотвержените организатори от Община Поморие, без чиято почти целогодишна подготовка фестивалът не би имал днешната си международна популярност и престиж.

По повод 140-годишнината от рождението на композитора Павел Чесноков, на чиято памет е посветено тазгодишното издание на фестивала, д-р Боряна Найденова - диригент на Смесения камерен хор „Петър Динев” при „Св. Св. Кирил и Методий”, София, изнесе доклад на тема: „Хорово-диригентската работа през погледа на Павел Чесноков”.

Срещата продължи в тихи непринудени разговори с надеждата и за бъдеща през следващата година.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова, Анула Христова

 

 

Снимки

Среща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентитеСреща на диригентите Среща на диригентите
« предишна новинаследваща новина »