ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин, бе открит храм на името на св. Лука – хирург и св. Петка

09 юни 2017 19:34, Видинска митрополия
В МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин, бе открит храм на името на св. Лука – хирург и св. Петка

На 9 юни, от 11:00 ч., с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, тържествено бе извършено последование „Отваряне на вратите“ на храм „Св. Лука – хирург и св. Петка“, в МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин.

Откриването на храма във видинската болница бе по повод отбелязването паметта на св. Лука, която се почита на 11 юни.

Последованието „Отваряне на вратите“, бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той отслужи водоосвещение и даде началото на освещаването на новопостроения храм, като самото освещаване на храма, ще бъде извършено на 17 юни (събота), от 9:00 ч.

Освещаването на храма ще започне с отслужването на света Литургия, на която ще присъстват всички дарители, както и голяма група от съседна Румъния, от гр. Каракал, които са и основни дарители на храма.

След водоосвещението, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп благодари на г-жа Дочкова, директор на МБАЛ „Св. Петка“, гр. Видин, на нейния екип, на дарителите за стремежа във Видин да бъде издигнато такова бижу, което да радва хората и обнадеждава в техните скърби и благодарности към Бога.

Поздрав, приветствие и благодарност към всички присъстващи отправи и г-жа Дочкова, която призова присъстващия народ да вярва и се изпълва със съкровена вяра, без която не може да се постигне нещо.

Епископ Поликарп връчи грамота и орден на името и образа на Антим Първи, на г-н Иван Чанев, дарител, спомоществувател и безрезервен приятел на Видинска митрополия и на всяко добро и полезно дело във Видин. Епископ Поликарп му връчи това отличие, защото до момента не се отдаваше такава възможност, поради голямата ангажираност на г-н Чанев.

След молитвеното последование „Отваряне на вратите“ на болничния храм, всички влязоха, за да запалят свещица и да се поклонят пред Бога, Който милва, спасява и обнадеждава.

 

След празника, който бе огласен от сладкопението на дамите-хористи при митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, за всички присъстващи, бе дадена празнична почерпка.

 

Гости на тържеството бяха г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Венци Пасков, зам.-кмет на Община Видин, както и общественици, гости и приятели на Видин и болницата.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2rJ47pe

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »