ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Интронизиране на чудотворната икона "Св. Богородица - Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"

12 юни 2017 14:28, Софийска митрополия
Чудотворното копие на "Св. Богородица - Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чудотворната Богородична икона „Достойно есть“, доскоро намираща се в гр. Бухово, бе донесена от сем. Емил и Снежа Михови и дарена на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Георг Вашингтон” № 47) за вечно молитвено съхранение и поклонение. Това стана на 10.06.2017 г. в навечерието на празника на иконата „Достойно есть“, когато в храма бе отслужена празнична вечерна служба. Тогава се извърши лития и тържествена интронизация на чудотворното копие на Богородичната икона в благолепния храм, в който по-рано тази година се удостоихме да посрещнем и частици от св. мощи на св. Трисветители. След интронизацията на иконата в чина на вечерната служба бе отслужен Акатист пред иконата на Божията майка за изпросване на благодатното й застъпничество над всички православни християни. В празничната вечерня, литията, интронизацията и Акатиста се включиха: ставр. ик. Александър В. Георгиев - предстоятел на храма и възглавилият службите ставр. ик. Василий Сарян - началник отдел "Синодални имоти" при Св. Синод, архим. Теофан, прот. Николай Георгиев, свещ. Захарий Димитров и свещ. Добрин Христов - началник отдел "Производство, пласмент и снабдяване" при Св. Синод.

На 11.06. 2017 г., в Неделя на всички светии, в храм "Св. св. Кирил и Методий" бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена отново от ставр. ик. Василий Сарян.

Храмът, удостоен с великата благодат да приеме светинята "Достойно есть", бе преизпълнен с вярващи православни християни, сред които бяха и дарителите на иконата сем. Емил и Снежа Михови от гр. Бухово. Празничните богослужби преминаха при голямо благоговение на духовенството и миряните. Поклонението пред иконата не секна.

В словото си храмовият духовник свещ. Захарий Димитров подчерта следното за интронизацията на иконата "Достойно есть" от гр. Бухово в храм "Св. св. Кирил и Методий":

"„Да не се смущава сърцето ви... Ако поискате нещо в Мое име, ще го сторя” (Йоан 14:1,14)

Всечестни отци, обични в Господа братя и сестри,

Намираме се в дните след светата Петдесетница, когато вспомняме изпълването на Христовите апостоли с даровете на Св. Дух. В дните, когато Господ роди Своята Църква, пълна с благодат и истина, и Която според нелъжовното Му обещание ще пребъде като вечно свидетелство за това, че у Бога ни една дума няма да остане празна, за всички нас, които носим свидетелството на светото Кръщение в сърцето си, е непонятно и извън всеки разумен смисъл какво би могъл да иска още човек, когато Сам Бог го облича в собствената Си благодат и му дава Самия Себе Си; нима, когато Бог е в нас ще ни потрябва нещо друго? Но Господ все пак казва и повтаря: искайте в Мое име и ще ви се даде; досега не сте искали нищо в Мое име; за какво е потребно да се молим и какво е полезно да поискаме Сам Господ ни упътва: търсете първом Божието, останалото ще ви се придаде; посочил ни е пътя ни към Него и как да Го последваме. Открил ни е и своите приятели-светиите, онези хора, които бяха като всички нас, но в земния си път не спираха да търсят Божието и с Него да преобразят човешкото. Но Господ ни е дал и нещо много повече: най-скъпото, най-чистото, най-святото от всички под небето и над него-самата Своя майка; под Нейния покров да се намерят всички, които Бог да припознае като Свои; Ходатаицата на света, Която би измолила от Своя Син за всички заблудени всичко. Не някой друг, а Божията майка пожела да влезе преди 18 г. в Бухово. За този град Бог бе предвидял не просто нещото, което бе добро, за него Той устрои най-доброто. За него Той напъти стъпките на Своята майка и Тя да влезе в Бухово със Своята икона; да бъде утеха и закрила, помощ и прибежище на всички християни и на онези, които тепърва имаше да станат такива. Самото Й влизане трябваше да донесе богодарувано Преображение на всички и да не остави никой в предишните му пътища. /.../ Питате се защо този чудотворен образ на Божията Майка е тук в този храм. Отговорът се намира в сърцата на всички ви; убеден съм, че всеки от вас го чувства дълбоко в себе си. Тя е тук, защото една майка никога не оставя своите деца. И вие сте тук, защото едно дете никога не би оставило майка си. Дори, когато земните ни родители ни напуснат с телата си, ние продължаваме да ги обичаме, а те ни отвръщат със същото оттам, където са. Никой не може да живее без своята майка, не толкова защото имат кръвна връзка-не плътта е тази, която ги свързва. Раздялата с този, който те е родил по дух е раздяла със себе си.

Днес Пресветата се намира тук, в този дом Божий, защото Бог поругаван не бива. Всяка хула, която попадналите в нечисти пътища отправят срещу Него и срещу Неговата майка, Бог превръща в благословение над верните Му чада. Пресвета Богородица е тук и от всички нас зависи дали ще почустваме Нейното присъствие. Защото този храм не е просто място осветено, място, където палим свещи и влизаме на служби; по благия Си промисъл Бог устрои това място във вечна Обител за св. Трисветители, благодатно обитаващи чрез своите свети мощи. Пресветата дойде тук, където хиляди човеци ще намират утешение и напътствие в живота си. Тя е тук за всички, които Я търсят и имат нужда от Нея. И нека остане така, докато Пресветата не пожелае друго.

Обични братя и сестри,

По силата на приемствеността с тези, които са ни родили в Христа, е прието, когато човек говори от изпълнено с благодарност сърце, да отправи своите чувства на признателност към хората, които са ги породили в душата му; нормално е, и хората, които не го правят са наричани от другите - и с право, неблагодарни. Позволете ми обаче благодарението да оставя на хора, които черпейки от пълнотата на духовния си опит да намерят тези думи, с които Бог да възпълни слабостите на Неговите верни. Осъзнавайки, че нищо не е наше, а придобитото без Бога е ничие и нищо, нека отправим благодарствена молитва към Този, Който е Истинната причина за всичко, към Този, Чиято Майка е нашата Родителка в Христа, към тези, които не са с телата си сред нас, но душите им са на доброто и светлото място, където няма нито болка, ни печал, но живот вечен; да се взрем в хората, които са тук около нас и на тези, които дължим много, защото много дължим на всеки един човек, който е отделил дори миг от живота си, за да бъде днес тази икона тук; уверявам ви, че в много повече от миг се побират усилията на онези хора, които днес са тук, но мнозина за жалост не са. Сред нас в молитвите си е митрополитът, който в битността си на викариен епископ на живия в Господа приснопаметен Патриарх Български Максим въведе в Бухово тази светиня, излязла от Света Гора. Ако в този ден Бог ни е събрал наедно в този Дом Господен, то Той чрез него го е сторил. И ако сред днес живите и трудещите се на Божията нива има човек, комуто дължим това обгръщащо ни благолепие на храм и светини в него, то това е Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Сред нас на тази богослужба са дарителите на светата Богородична икона - Емил и Снежа Михови; те са хората, пострадали и преживели най-много за това, щото Божията майка да влезе в сърцата, на своите съграждани и близки; сред нас са хората, които са били навременна подкрепа в нелеките им изпитания; за съжаление сред нас ги няма монасите, изписали този чудотворен препис, защото Бог ги взе при себе си. На всички вплели живота си завинаги в благодатното присъствие на майката Божия тук сред нас, Бог да въздаде в този живот душевен мир и нестихваща радост от претърпяните духовни и телесни трудове, а в бъдещия - това, което око човешко не е виждало, и ум не може да си представи. Ако простиш, Господи, нашето дръзновение, днес бихме поискали от Теб и в Твое име само едно: благословението Ти по молитвите на Твоята света майка да бъде над всички нас. Амин."

В края на св. Литургия за празника ставр. ик. Василий Сарян отново благодари, както и предната вечер, за поканата да възглави светлите богослужения в чест на Божията майка и призова всички ни - да не спираме да се уповаваме на благото й застъпничество.

На свой ред предстоятелят ставр. ик. Александър Величков сподели благодарението си, че всеки ден и всеки миг усеща Божията помощ във всичко и милостта Божия, която за пореден път преизобилно се изля върху поверената му енория, удостоена да посрещне завинаги иконата "Св. Богородица - Достойно есть" в своя храм. О. Александър покани дарителите да застанат на солея и прочете текста на дарителската грамота: "С всесърдечна духовна радост благодарим на сем. Емил и Снежа Михови за добрата воля - храм „Св. св. Кирил и Методий” да получи в дарение за вечно съхранение и молитвено поклонение чудотворното копие от гр. Бухово на Богородичната икона „Достойно есть”. Вашето благородно дарение е акт, чрез който хиляди човеци сега и в бъдните поколения ще се просвещават, освещават и спасяват. Трисветият Бог да ви въздаде за вашата любов към Майката Божия и за грижата ви към ближните! По молитвите на Пресвета Богородица да се окажете достойни наследници на вечното Божие царство! Амин." О. Александър връчи грамотата на г-н Емил Михов, както и букет на г-жа Снежа Михова, които ги приеха с голямо вълнение.

От този ден насетне с благословението на Негово Светейшество Неофит иконата ще остане в храм „Св. св. Кирил и Методий“, като през всеки петъчен ден през цялата година от 16,30 ч. ще бъде отслужвана вечерна служба с Акатист към „Св. Богородица-Достойно есть”. Църковното настоятелство към храм „Св. св. Кирил и Методий“, воглаве с неговия предстоятел ставрофорен иконом Александър Величков кани православните християни молитвено да съучастват в тези богослужби, за да можем всички с едно сърце и една уста да славим Божията майка и неуморно да изпросваме нейната закрила и водителство към спасението в нейния Син и наш Господ Иисус Христос.

След като св. Литургия и тържествената церемония приключиха, в кратко интервю г-н Емил Михов сподели следното: "Ок. 1998 г. реших да поръчам и даря на сънародниците си копие на чудотворната икона "Достойно есть" от Св. Гора-Атон. Тя бе изписана в иконописната школа "Белозерка" в столицата на Атон - Карея. Иконописците бяха йером. Филарет, йером. Амфилохий и м. Еяникий. Заради многото кражби в Бухово през 2000-2001 г. реших да върна иконата на Св. Гора, но йером. Филарет ме попита с недоумение: "Кой ти разреши да връщаш иконата, след като тя вече пръсна своята благодат върху България и българите, за които е изписана...?" Разбира се, аз веднага върнах у нас чудотворния образ... Надявам се, че в храм "Св. св. Кирил и Методий" той ще бъде добре съхраняван и съм спокоен. Моля се да отхвърлим завистта и злобата, да имаме здраве и да пазим Православието, защото то е най-ценното ни съкровище!"

Текст и интервю: Десислава Панайотова
Снимки: Живко Жеков

 

 

Снимки

Дарителите на иконата сем. Емил и Снежа МиховиСем. Емил и Снежа Михови даряват на храма иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"Лития с иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий" - 10.06.2017Лития с иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий" - 10.06.2017Лития с иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий" - 10.06.2017Лития с иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий" - 10.06.2017С любов и надежда към Божията майкаЛития с иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий" - 10.06.2017Духовниците поставят иконата в проскинитария, изработен за неяПред иконата "Достойно есть"Ставр. ик. Александър В. Георгиев се покланя пред светинята "Достойно есть"Председателят на храма ставр. ик. АлександърСвещ. Захарий Димитров се покланя на светинятаСвещ. Захарий Димитров се покланя на светинятаПри светинятаПетохлебието в навечерието на празникаИконата "Достойно есть" - за вечно молитвено съхранение и поклонение в храм "Св. св. Кирил и Методий"Акатист на "Св. Богородица - Достойно есть"Акатист на "Св. Богородица - Достойно есть"Храм "Св. св. Кирил и Методий" - живо духовно средище в сърцето на СофияХрам "Св. св. Кирил и Методий" - живо духовно средище в сърцето на СофияХрам "Св. св. Кирил и Методий" - живо духовно средище в сърцето на СофияХрам "Св. св. Кирил и Методий" - живо духовно средище в сърцето на София11 юни 2017 г.  - "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"Св. мощи на св. ТрисветителиСв. Литургия в Неделята на Всички светииСвещ. Захарий Димитров проповядва за идването на "Достойно есть" в храма на св. БратяСтавр. ик. Василий Сарян причастява вярващитеСтавр. ик. Василий Сарян причастява вярващитеСтавр. ик. Александър В. Георгиев чете дарителската грамота към сем. МиховиСем. Емил и Снежа Михови - дарителите на иконата "Достойно есть" за храмаПресвета Богородице, давай ни сили достойно да стоим пред Господа!
« предишна новинаследваща новина »