ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив

12 юни 2017 15:40, Пловдивска митрополия
 Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив

В дните на руската култура у нас с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Синодалният хор на Московската патриаршия изнесе концерт в Драматичния театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив на 11 юни. Събитието бе организирано от Пловдивска света митрополия и храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София под патронажа на Министерството на културата на Руската федерация и посолството на Руската федерация в България.

В залата на Драматичния театър присъстваха Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Знеполски Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Филип Василцев, предстоятел на Руското подворие в София и представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска епархия, архиерейски наместници, свещеници от града и епархията и много миряни.

Московският патриаршески хор с художествен ръководител Алексей Пузаков и диригент Александър Майорав изпълни по изключителен начин и с огромно благоговение шедьоври на църковната музика като „Достойно есть” на Чайковски, „Полиелей” на Рахманинов и „Во Царствии Твоем” на митрополит Иларион Алфеев. Повече от час притихналата зала се наслаждаваше на ангелогласното пеене и богатството на гласовете на смесения хор, който завърши концерта с три руски народни песни, а специално за българската публика изпълни и песента за убития руски войник Альоша, чийто монумент се извисява над Пловдив. Прекрасните певци бяха дълго и заслужено аплодирани. В края на концерта Знеполският епископ Арсений излезе на сцената, като благодари специално на диригента Александър Майорав и на всички певци от името на Пловдивския митрополит Николай за голямата духовна радост и им пожела да преумножават своя талант, завършвайки с думите на великия псалмопевец свети пророк и цар Давид: „Ще пея на моя Бог, докле съществувам”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1296-11-06-2017.html

 

 

Снимки

 Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив  Концерт на Синодалния хор на Московската патриаршия в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »