ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце Делчев

14 юни 2017 23:03, Неврокопска митрополия
Новият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце Делчев

Град Гоце Делчев (Неврокоп) се сдоби с още един православен храм, с още едно място за среща между небето и земята. На 11 юни, Неделя на Всички светии, когато Православната църква чества и паметта на новопросиялия светител, хирург, изповедник и чудотворец Лука, архиепископ Кримски и Симферополски, беше отслужена първата св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с Врачанския митрополит Григорий и игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий в новия храм, посветен на св. Лука, който се намира в приземния етаж на новостроящия се храм „Рождество Христово“, гр. Гоце Делчев.

Големият празник започна още на 10 юни (събота) с водосвет и последование за отваряне на храма за богослужение. След водосвета се отслужи велика вечерня и панихида за починалите дарители и спомоществователи за изграждането на храма.

В неделната утрин храмът се оказа малък за множеството християни дошли за празника. Песнопенията по време на празничните богослужения изпълни митрополитският хор „Йеромонах Неофит Рилски” под ръководството на проф. Й. Папахронис, заедно с псалти от съседна Гърция.

Митрополит Серафим благодари на всички хора и институции, които са допринесли за изграждането на новия храм.

В храма ще се извършва богослужение всеки ден, а веднъж седмично ще се отслужва и молебен канон към светителя и чудотворец св. Лука.

Строежът на църквата „Рождество Христово“ започва преди 20 години и е съпътстван от много трудности и изпитания от различен характер. Но благодарение на усилията преди всичко на местните хора, местни институции, организации и фирми, а също така с подкрепата и съдействието на община Гоце Делчев, пет-куполният величествен храм е издигнат и довършителните работи успешно продължават. С голямо желание и братска любов се включват и много дарители от съседна Гърция.

© Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

Новият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце ДелчевНовият храм посветен на „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце Делчев
« предишна новинаследваща новина »