ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов Дом за децата от село Могилино

04 юни 2010 11:03, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нов дом

На 3 юни в жк "Владислав Варненчик" с тържествена фолклорна програма и празничен водосвет, отслужен от иконом Цветан Флоров и свещ. Стойко Стойков - бе открит новият Дом за децата от село Могилино.

Предадени бяха и сърдечните поздрави за доброто начинание от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който поради синодални задължения не можа да присъства на събитието.

Сред официалните гости бяха кметът на гр. Варна г-н Кирил Йорданов, районните кметове на гр. Варна, представители на социални организации, новоназначеният представител на UNICEF за България г-жа Таня Радучай и др.

„Малката къща” ще приюти децата от Дом „Св. Петка”, община Две могили. За популяризирането на проекта от UNICEF - България спомага телевизионното предаване по bTV „Великолепната шесторка”, в което пеят звезди, сред които Веселин Маринов, Данчо Караджов, Мариана Попова, Николай Свинаров, Тити Папазов и много други.

По време на дарителската кампания Община-Варна спомага с общински терен за откриването на една от „Малките къщи” за деца с увреждания.

На 4 юни 2008 г. е сключен меморандум за сътрудничество между UNICEF, Агенция за социално подпомагане и Община-Варна за проект по „социални услуги” и среда близка до семейната за децата от Дом „Св. Петка”, село Могилино.

На 16 юли 2008 г. се сключва договор за финансиране между детския фонд UNICEF на ООН и Община Варна, по който се предоставят средства в размер на 400 000 лв. за изграждане на къща за децата от Могилино. Безвъзмездната помощ включва 40 000 лв. за проектиране, 20 000 лв. за строителен надзор, 70 000 лв. за оборудване и обзавеждане, 260 000 лв. за строително-монтажни дейности и 10 000 лв. за други разходи. Построена е сграда с площ 336 кв. м, с капацитет 8 места, от фирма "Гранит" – 91 ЕООД.

Усвоените средства досега от UNICEF са в размер на 370 000 лева. Община-Варна съфинансира строителството на сградата, укрепването и облагородяването на терена със 100 000 лева. Назначени са 8 души квалифициран персонал за предоставяне на качествена грижа за децата, съобразени по всички Европейски стандарти.

В оборудването на сградата с дарения се включиха: фирма "Монтилист", осигурила хоризонталната платформа, фирма DAIKIN с климатична инсталация, верига магазини "Техносвят", аптеки "Марешки", мебелна къща Лазур АД, фондация "Карин дом", Школа по изкуства „Фани Майер – Магия 7” г-н Емил Стайков, Школа за изобразително изкуство „Дедал”, Асоциация „Да съхраним жената”, Дом за деца лишени от родителска грижа „Другарче”, Асоциация на Българите по света, фирма за детски играчки „РАЯ” и др.

На добър час!

Материала подготви: Борислав Стоев

 

 

Снимки

ВодосветВодосветВодосветПразнична програмамНа добър час!
« предишна новинаследваща новина »