ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор на Софийската духовна семинария

19 юни 2017 09:30, СДС
Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор

На 18 юни, Неделя на всички български светии, Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ отслужи първата си литургия като ръководител на духовната ни школа.

Изпълнен с богомолен народ, семинарският храм се радваше на боголепната служба, а покровителят на българския народ – преподобни св. Йоан Рилски, частица от когото се покои в храма посрещаше вярващите и множеството деца, които му отдаваха почит и поклонение.

В този ден по традиция, първокурсниците- семинаристи за първи път показват придобитите през годината основни умения по Източно- църковно пение като изпълняват всички песнопения на литургията. Затова неделната богослужба, посветена на всички български светии бе особено тържествена и вълнуваща.

Най- малките възпитаници на Свети - Йоановата школа, застанали за първи път на дясната певница, ръководени от своя преподавател и класен ръководител г-н Любомир Игнатов стройно и хармонично изпълняваха църковните песнопения, редувайки полагащите се песни на владеещия 1 глас с многогласни ектении.

Впечатлени от семинарския хор богомолците се умиляваха и подготвяха за приемане на св. Причастие.

По време на свещеническото причащение проповед за честваните български светии произнесе третокурсникът Щелиян Димов.

Голямо множество деца и миряни пристъпиха и приеха св. Христовите Тайни.

В края на литургията към присъстващия народ се обърна отец – ректорът.

„Благодаря на Бога, че в деня на всички Български светии Той благослови да извърша първата св. Литургия като ректор на Софийската семинария в семинарския храм, който днес празнува свой празник, тъй като е посветен на най- обичания български светия- св. Йоан Рилски Чудотворец“- започна словото си архимандрит Пахомий.

С благодарност към Бога, отец Пахомий каза, че Господ го е надарил като му е дал толкова много ревностни чеда, призовани да бъдат членове на Българската църква, и които служат в олтара на църквата, каквато се явява Софийската духовна семинария.

„Господ да ми дава сили, да ми дава разум да мога да бъда добър пример за тях и всички ние, достойно да следваме Христа”- пожела новият ректор и се обърна към певците:

„Днес, когато отслужих първата си литургия като ректор, първокурстниците изпълниха за първи път св. Литургия. Те положиха много старание, пяха със сърце, с трепет. Да им пожелая да продължат да се развиват и да надграждат това, което вече са усвоили”.

Той призова многобройните присъстващи в храма със своя живот и опит да работят за благото на Софийската духовна семинария и като подчерта, че основното му задължение като ректор е да обгрижва и възпитава семинаристите той увери, че ще работи с всички си сили и със цялото си същество, и с помощта на св. Йоан Рилски ще се стреми да направя такъв ред, който да не ощетява нито поклонниците на храма, нито семинаристите.

„Бъдете ревностни и крепки във вярата и по молитвите на всички български светии Господ да ни помилва, помага и закриля!”- завърши словото си архимандрит Пахомий и благослови църковното събрание.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Мощехранителницата Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор ПървокурсницитеАрхимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор Архимандрит Пахомий отслужи първата си литургия като ректор
« предишна новинаследваща новина »