ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Румен Радев на среща със Светия Синод на БПЦ

21 юни 2017 13:03, Отдел "Връзки с обществеността"
Президентът Румен Радев на среща със Светия Синод на БПЦ

„Българската православна църква е пазител на вярата и изконните духовни ценности съхранили българския народ през вековете във времена на тежки изпитания за страната ни и винаги ще се ползва от подкрепата на президентската институция и на мен като държавен глава”. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП. Тя се състоя днес в Синодната палата по инициатива на синодалните архиереи и премина в дух на взаимно уважение и разбирателство.

В хода на разговора бяха набелязани сферите, в които двете институции влизат във взаимодействие и бе изразена готовност от двете страни за по-нататъшен диалог и сътрудничество между Президентството и Българската православна църква в името на единството на българския народ и благото на страната.

Г-н Президентът сподели своята принципна позиция за законови промени, които да гарантират независимостта на вероизповеданията в страната от външни сили и чужди държави, както и сигурността на българските граждани и България, и изслуша вижданията на членовете на Светия Синод начело с Патриарх Неофит по този въпрос.

Президентът Румен Радев пое ангажимент да инициира работна среща по въпросите на религиозното образование с участие на традиционните вероизповедания в страната и ангажираните с това държавни институции.

В края на срещата Негово Светейшество патриарх Неофит подари на високия гост, от името на Св. Синод, икона на Божията Майка, като пожела Тя да го пази и води по нелекия му път на държавен глава. От своя страна Румен Радев благодари за оказаната му чест.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Президентът Румен Радев на среща със Светия Синод на БПЦПрезидентът Румен Радев на среща със Светия Синод на БПЦПрезидентът Румен Радев на среща със Светия Синод на БПЦПрезидентът Румен Радев на среща със Светия Синод на БПЦ
« предишна новинаследваща новина »