ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, Италия

21 юни 2017 16:54, Отдел "Връзки с обществеността"
Митрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, Италия

Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Старозагорски митрополит Киприан се срещнаха вчера в Синодната палата, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, с представители на монашеското братство на манастира в Бозе, област Пиемонт в Северна Италия. Там ежегодно се провежда Международна богословска конференция за православна духовност, която братството на манастира „Преображение Господне” в Бозе организира, издава се православна книжнина на различни езици, за да могат западноевропейците да се запознаят със Светото Православие, населниците на обителта се занимават с иконопис и православна църковна музика.

По време на срещата гостите: брат Лино Бреда, брат Адалберто Майнарди и Жанмарко Тонбелло изразиха почитта на игумена отец Енцо Бианки и населниците на обителта и дълбокото си уважение към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, споделиха топлото си отношение към всички български архиереи, които през годините са посещавали манастира в Бозе, участвали са във форумите по православна духовност и са оставили незабравими спомени в братството на манастира, участниците и гостите на конференциите. Това са: блаженопочившият Врачански митрополит Калиник, Видински митрополит Дометиан, който още като йеромонах посещава манастира и разкрива красотата и неизчерпаемото богатство на Светото Православие за монасите там, Великотърновският митрополит Григорий – впечатлил участниците във форума със свой доклад, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприан и много други български духовници и богослови дали своя принос за разкриването и популяризирането на Запад на православното богословие, традиции и начин на живот.

Участниците в срещата се съгласиха, че в съвременния секуларен свят бездуховността завзема онези територии, които ние като вярващи християни сме оставили без наше внимание. По думите им хората имат нужда от Църквата, която като любяща майка да изтрие сълзите на страдащите и да се грижи за Своите чеда.

Основателят на манастира и негов дългогодишен игумен о. Енцо Бианки е бил на поклонение по светите места в България през 70-те години на миналия век, запазил изключително сърдечно отношение към Българската православна църква – нейните храмове, манастири и духовенство, и благословил отците да посетят нашата страна. Те вече са се поклонили в светата Рилска обител, в манастира „Св. Йоан Рилски” край Скрино и Ресиловския манастир. Преди да отпътуват от страната ще посетят Троянската света обител и Бачковския манастир.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Митрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, ИталияМитрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, ИталияМитрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, ИталияМитрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, ИталияМитрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, ИталияМитрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, ИталияМитрополитите Антоний и Киприан се срещнаха с монаси от манастира в Бозе, Италия
« предишна новинаследваща новина »