ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с председателя на Народното Събрание

22 юни 2017 19:57, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното Събрание

Председателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев посети днес Синодната палата по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените митрополити от Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия. В срещата взеха участие Техни Високопреосвещенства: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, както и председателят на Комисията по Вероизповеданията и правата на човека при 44-то НС Красимир Велчев, председателят на Комисията по Културата и медиите Вежди Рашидов.

Двете страни си припомниха личността на Екзарх Антим Първи - председател на Учредителното Народно събрание, в което са участвали и други изтъкнати духовници от онова време, и се съгласиха, че това е един добър пример за единството между двете институции, чийто приоритет е добруването на българските граждани, и здрава основа за ползотворно сътрудничество и днес. В хода на разговора, преминал в дух на взаимно уважение и разбирателство, бяха поставени редица конкретни проблеми, касаещи Българската православна църква, чието решаване изисква законови мерки. Синодалните архиереи получиха уверението на председателя на Народното събрание и придружаващите го депутати и председатели на комисии, че представителите на БПЦ, определени от Светия Синод, ще участват при обсъждането в ресорните парламентарни комисии на всички законопроекти, които касаят Църквата и другите вероизповедания в страната.

Г-н Главчев подари на Негово Светейшество патриарх Неофит специален плакет с лика на Екзарх Антим Първи - знакова личност за ролята на Българската православна църква и българското духовенство за съзиждането на съвременната Българска държава и за единството между двете институции. Патриарх Неофит от своя страна подари на председателя на парламента книгата "Летопис на Българската православна църква".

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Среща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното СъбраниеСреща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното СъбраниеСреща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното СъбраниеСреща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното СъбраниеСреща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното СъбраниеСреща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното СъбраниеСреща на Светейшия патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод с ппедседателя на Народното Събрание
« предишна новинаследваща новина »