ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване паметта на св. прпмчк Прокопий Варненски – закрилник на град Варна, освещение на Черно море, благословение на нашето Отечество

25 юни 2017 18:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Честване паметта на светия преподобномъченик Прокопий Варненски

На 25 юни 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична света Литургия в митрополитския храм "Успение Богородично". Съслужиха му предстоятелят на храма – ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ик. Дончо Александров, ст. ик. Петко Минчев, йеромонах Никифор, йеромонах Прокопий – игумен на манастир "Св. Марина", прот. Георги Великов – предстоятел на храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски" и дякон Любомир Георгиев.

Голямо множество християни присъстваха на възкресно-празничното богослужение, в което бе отдадена голяма почит към Божия угодник свети Прокопий. Сред присъстващите бяха командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и г-н Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, на които митрополит Йоан изказа сърдечни благодарности, както и на всички ктитори, дарители и спомоществователи, архитекти, строители, които са помогнали, а и помагат за изграждането на храма, посветен на варненския закрилник.

В своята проповед архиереят припомни мъченическия подвиг на светия преподобномъченик, който завършва с посичане с меч на 25 юни 1810 г. Негово Високопреосвещенство обърна особено внимание и на светостта, към която сме призовани всички и която е постижима за всички в лоното на светата Църква. Митрополит Йоан благопожела, по молитвите на свети прпмчк Прокопий, Бог да пази всички от беди и нещастия, и завърши проповедта си с думите на свети апостол Павел: "и тъй, вие не сте вече чужди и пришълци, а съграждани на светиите и свои на Бога" (Еф. 2:19), т. е. истинският християнин е определен като съгражданин на светиите. Свети апостол Павел е най-яркият изразител на идеята за постигането на светостта. "Не всеки е светец и не всеки може да бъде свят, но всеки има равна възможност за постигането на това щом е християнин, приел свето Кръщение, щом е в Църквата, щом се е обещал, щом се е отрекъл от сатаната и щом е осъзнал към Кого е пристъпил, пред Кого пребивава и на Кого служи" – отбеляза Негово Високопреосвещенство.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Честване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий ВарненскиЧестване паметта на светия преподобномъченик Прокопий Варненски
« предишна новинаследваща новина »