ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на св. Йоан Предтеча бе тържествено отбелязан в Лопушанския манастир

27 юни 2017 09:55, Видинска митрополия
Денят на св. Йоан Предтеча бе тържествено отбелязан в Лопушанския манастир

На 24 юни Църквата почита рождението на св. Йоан Кръстител. Денят е известен, още, като Еньовден.

По този повод, Лопушанската света обител, която е посветена на Христовия Кръстител и Предтеча Йоан, тържествено отбеляза своя храмов празник и патрон.

В централния манастирски храм бе отслужена тържествена света Литургия, която оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с йеромонах Стилиян, брат на манастира и иконом Кирил, от старинния храм „Св. Петка“ в София.

Тържествените молитвени песнопения изпълниха архимандрит Евтимий и протодякон Александър Нешев, от храм „Св. Александър Невски“ в София.

След светата Литургия, епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите поклонници и гости и, изтъквайки важни моменти от живота на св. Йоан Предтеча, подтикна всички да бъдат подражатели на живота, делото и служението на светия Христов Кръстител.

Епископ Поликарп поздрави игумена, братството и гостите на манастира от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, от името на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, възобновител на манастира, както и от негово име и им пожела много здраве, сили, търпение и духовна радост.

От името на братството и гостите, приветствие към епископ Поликарп поднесе игуменът архимандрит Христодул, който благодари за благословението и духовните грижи, които Видинска света митрополия полага за благото на светата обител и духовния просперитет на честите поклонници.

Гости на светата обител също така бяха г-н Димитър Главчев, председател на 44-то Народно събрание на Р България, както и Дилян Димитров, Ирена Димова и Димитър Аврамов, народни представители от 44-то Народно събрание на Р България.

За всички поклонници и гости, бе осветена и раздадена обща трапеза за здраве, благословение и единство.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2s7Fe3r

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »