ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Летни” в с. Старо село (обновено със снимки)

06 юни 2010 15:33, Софийска митрополия
Храм " Св. Николай", с. Старо село

На 5 юни Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествен водосвет в храм „Св. Николай Чудотворец” (известен като „Св. Николай Летни”) в с. Старо село, Софийска духовна околия.

Повод за чинопоследованието бе организираният събор на селото и освещаването на 150 м път между двата храма в селището. Единият храм е действащ - „Св. Николай Чудотворец”, а другият е обявен за паметник на културата и понастоящем се обновява - „Възнесение Господне”.

Премиерът Бойко Борисов и министърът без портфейл Божидар Димитров бяха специални гости на събитието. На водосвета присъстваха още: областният управител на гр. Перник - Иво Петров, народните представители Владислав Димитров и Ирена Соколова, кметът на с. Старо село Кирил Гебрев и представители на ГЕРБ от региона.

По време на посещението си министър-председателят се запозна с възстановителните работи в храм „Възнесение Господне”.

Църквата „Възнесение Господне” е построена през 15 век. През 1859 г. е обновена, като част от нея е изградена наново и през следващите десет години е изографисана от самоковските зографи Никола Образописов, Христаки Зограф и Димитър Христов от гр. Дупница.

Като ярка демонстрация на българското национално самосъзнание през Възраждането, зографите - наред с църковните изисквания за храмова стенопис - са изписали в храма само български светци и царе. Сред тях виждаме образите на св. братя Кирил и Методий, св. Йоан Рилски, св. Симеон Самоковски, както и на св. Тривелий (хан Тервел - 701-721).

През миналата година в този средновековен храм, известен още като „църквата на българските светци”, са извършени редица възстановително-ремонтни дейности.

С дарения жителите на Старо село са направили дренаж на църквата. Със средства, предоставени от Министерския съвет чрез дирекция „Вероизповедания”, е подменен покривът и по този начин са се запазили ценните стенописи, подменена е електрическата инсталация, изградена е нова ограда около двата храма и е обновено дворното пространство. Предстои да се извърши обновление, след което храмът ще бъде отворен за редовно богослужение.

Интересно местно предание гласи, че в селата Владимир, Старо село и Друган е имало 40 параклиса, които са били изградени и се поддържали от местни родове. Староселската църква „Възнесение Господне” е единствената запазена от тях.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

В храма на с. Старо селоПримиерът и г-н Божидар Димитров  в храма " Св. Николай", с. Старо селоЕп. Йоан извършва водосветЕп. Йоан в храма на с. Старо селоПримиерът влиза в обновявящата се църква "Възнесение Господне", с. Старо селоВ стария храм на  с. Старо селоСтенопис в средновековния храм в с. Старо селоХрам "Възнесение Господне", с. Старо селоХрам "Възнесение Господне", с. Старо селоХрам "Възнесение Господне", с. Старо селоХрам "Възнесение Господне", с. Старо селоИконостасът на храм "Св. Николай"
« предишна новинаследваща новина »