ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С архиерейска св. Литургия и свещеническо ръкоположение бе отбелязан празникът на Всички български светии

06 юни 2010 19:26, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"

В неделята, посветена на Всички български светии, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе отслужена от преосвещените епископи Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиереите в богослужбата взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, и храмовото духовенство. Молитвено участие взе Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

По време на св. Литургия Стобийският епископ Наум ръкоположи в свещенически чин дякон Валентин Михайлов.

Новият йерей на Софийска епархия е роден през 1963 г. в с. Рогозен. Завършил е Националната гимназия по полиграфия и фотография, гр. София, където впоследствие става преподавател. През 1988 г. се обучава и успешно завършва паралелния курс на СДС “Св. Йоан Рилски”, а по-късно и Духовната академия “Св. Климент Охридски”. Като студент активно участва в социалната дейност на Православното християнско младежко движение "Св. Евтимий, Патриарх Търновски".

На 30 ноември миналата година в столичния храм „Св. Андрей” е възведен за дяконско служение от Знеполския епископ Йоан. Тогава ръкоположилият го архиерей го представи на църковното изпълнение с думите, че осем години той „неотклонно изявява своето желание за духовно служение на св. Църква и проявява твърдо търпение и ревност". Днес софийският викарий потвърди, че новоръкоположеният свещеник е проявил голямо търпение, кротост и смирение през тези години и достойно е достигнал до получаване благодатните дарове на Светия Дух.

В края на св. Литургия еп. Наум като предстояващ богослужението поздрави софиянци с празника на Всички знайни и незнайни български светии, след което се обърна към новия свещенослужител с думите: „След Петдесетница векове наред Божията благодат на Светия Дух се предава в Христовата църква чрез апостолите и тези, които са я приемали с тайнството Свещенство. Всеки един от нас е усещал Божия Дух в сърцето си и помощта Му в живота си. Днес прие свещенически чин дякон Валентин Михайлов... Нека с тази дарувана му благодат да наставлява и ръководи своите пасоми, като има пред очи подвига на просиялите български светци. Да подражава на тяхната вяра, на тяхната ревност и да черпи мъдрост, с която да ръководи повереното му Христово паство”.

Като благодари на епископ Наум за участието му в богослужбата, епископ Йоан призова да се обърнем към българските светии и ги помолим да дават вяра, благочестие, духовни съкровища на всички нас, за да може всеки достойно да носи Христовия кръст и звание. "Благодатен успех на всички! " - пожела накрая архиереят.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Свещеническото ръкоположениеСвещеническото ръкоположениеСвещеническото ръкоположениеСвещеническо обличанеАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Протойерей Николай ЦуревСвещеник Валентин МихайловДяконитеАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »