ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Състоя се първото заседание на консултативния съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия

28 юни 2017 22:05, Софийска митрополия
Πървото заседание на консултативния съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия

На 27 юни т.г. под председателството на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се състоя първото заседание на новоучредения Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия. Заседанието започна с изпяване тропара на св. Йоан Рилски – небесен покровител на българския народ и монашество.

Съветът е създаден с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и по решение на Софийския епархийски съвет от 23.03.2017 г., протокол № 04.

Консултативния съвет има за задача да съдейства на Софийския митрополит и Български патриарх, както и на Софийския епархийски съвет, за устройването на монашеския живот в манастирите в диоцеза на Софийска епархия, съгласно разпоредбите на Правилата на светата Православна църква, Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия и Устава за вътрешния ред в манастирите и ще бъде председателстван от представителя на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет.

Със своя заповед от 10 юни 2017 г. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит определи състава на Съвета –

Председателстващ: архимандрит Алексий – епархийски съветник и представител на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет, и членове:

- архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“

- иеромонах Макарий – игумен на Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“

- иеромонах Пимен – игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“

- монахиня Серафима – игумения на Драгалевския манастир „Успение Богородично“

По време на заседанието беше обсъден и приет „Правилник за дейността на Консултативния съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия“, който ще бъде предложен на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за утвърждаване. Бяха повдигнати и други въпроси от организационно естество, свързани с работата на Съвета. Беше прието предложение за свикване на епархийска конференция на монасите и монахините от Софийска епархия. Разгледан беше и наболелият проблем с т.нар. младостарчество и псевдомонашество. На следващото заседание предстои да бъде разгледан обстоен доклад по проблемите на манастирите и монашеството в епархията и да се определят теми за обсъждане на предстоящата монашеска конференция.

Текст: Ангел Младенов
Снимки: Мартин Митов

 

 

« предишна новинаследваща новина »