ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачани

29 юни 2017 22:18, Врачанска митрополия
Празникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачани

Празникът на светите апостоли Петър и Павел тази година бе посрещнат особено тържествено във Враца. Той започна с всенощно бдение, което в сряда вечер бе отслужено в катедралния храм “Св. 12 апостоли” в града. Богослужението бе предстоявано от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца и София. Да вземат участие в бдението във Враца пристигнаха певците от софийския мъжки хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” с ръководител Андрей Касабов. Те украсиха богослужбата с източни песнопения.

Днес празникът продължи с архиерейска света Литургия в катедралния храм “Св. 12 апостоли” в града. Стотици врачани изпълниха църквата, в която богослужението бе оглавено от Врачанския митрополит Григорий и участваха свещенослужители от Враца и София. “Възлюблени отци, братя и сестри, тропарът за днешния празник започва с думите “Апостоли първопрестолни и учители на вселената”. И в тези няколко думи се съдържа целият подвиг и цялата същност на светите апостоли Петър и Павел. Неслучайно те са наречени първопрестолни, което ще рече, че първи стоят пред престола на Господа на славата. Следващото, което чуваме от тропара е, че са учители на вселената. И наистина те са тези, благодарение на които най-много човеци повярваха в Господа Иисуса Христа и се кръстиха в името на Отца и Сина и Светия Дух, и станаха следовници Христови. И двамата проповядваха, и двамата страдаха, биваха гонени и затваряни, заради името Христово, но нищо не беше в състояние да ги спре да спазват и проповядват словото Христово. Нека ние проумеем тяхното велико дело, нека проумеем техния подвиг, нека вникнем в тяхната любов към Господа Иисуса Христа и подобаващо да празнуваме паметта им. Днес, събрани в храма, ние ги прославяме, както подобава с молитва, с песнословие и славословие. Но нека ги почетем и с подражание – да подражаваме на тяхната вяра в Бога, на тяхната любов към Христа, на готовността им да служат на Христа и на тяхната ревност по закона Господен” – призова в своето слово Врачанският митрополит Григорий.

В края на светата Литургия врачани получиха като благословение за празника икони на светите апостоли Петър и Павел.

 

 

Снимки

Празникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачаниПразникът на светите апостоли Петър и Павел събра стотици врачани
« предишна новинаследваща новина »