ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празненства в чест на св. ап. Павел във Верия, Гърция

03 юли 2017 09:27, Българска Патриаршия
Празненства в чест на св. ап. Павел във Верия, Гърция

По повод тазгодишните празненства в чест на Апостол Павел, които се проведоха на 28-29 юни, организирани от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, участие взе и Неврокопският митрополит Серафим, като представител на Св. Синод на БПЦ-БП.

Всяка година митрополита на Верия, Науса и Кампания организира поредица от прояви /Павлиа/ в чест на основателя и Апостола на народите, свети Павел. Тези дни на св. ап. Павел, които се провеждат във Верия през месец юни, включват провеждането на Международен научен конгрес и приключват с тържествено богослужение. Тазгодишният конгрес или 23-та Павлиа имаше за основна тема за изследване: „Вайна и мир според апостол Павел”.

Неврокопският митрополит Серафим взе участие и прочете приветствие от името на Българския патриарх и Св. Синод, в което се казва, че „и тази година паметта и любовта ни към апостола на народите ни събира в светата митрополия на Верия, Науса и Кампания, та в радостта от братското общение да можем заедно да почетем личността и делото на този истински стълб на благовестието и отново да се обогатим от съкровищницата на божественото му учение”...

„Темата, избрана за тазгодишната среща, е явно провокирана от събития, които в последните години все по-ярко и категорично бележат живота ни и които заплашват да превърнат нашия свят в царство на страха и несигурността, на омразата и подозрението, на мрака и безнадеждността и в крайна сметка на пълното тържество на богопротивния дух. Днес, когато почти всекидневно ни заливат новините за терор и насилие, за смърт и разрушение, когато стотици и хиляди невинни хора са принудени да напускат родните си места, за да бягат от ужасите на войната, и в толкова много точки на нашата планета продължават да тлеят огнища на напрежение, светът за пореден път се нуждае от гласа на Църквата, от непоклатима вяра в Божия промисъл и от онази непомрачена надежда, която идва единствено от упованието в Бога – в Неговата непознаваща граници любов, в Неговото божествено милосърдие и неизчерпаемо човеколюбие.

За да бъде обаче чут този глас, за да бъде приет като автентичен израз на Божията воля към страдащото човечество, той трябва да извира от Христовото учение и от благовестието на Христовите апостоли – тези, които Сам Господ беше избрал, за да проповядват „благоприятната Господня година” (Лука 4:19) и приближаващото се към нас Царство Божие (Мат. 4:17). Царството, което не е от този свят (Иоан 18:36) и което е царство на светостта, на „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23). В това Царство властва Духът Божи, от който се нуждае светът.

При нас, в славянските езици, в основата на думата за смирение стои думата мир – този божествен вътрешен мир, за който говори Сам Христос, когато казва: „Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце” (Мат. 11:29). „Придобий мирен дух – казва пък един от големите славянски подвижници св. Серафим Саровски – и хиляди около теб ще се спасят”. Ето какво, следователно, може да бъде главното оръжие на Църквата в днешния ден, в нашия неспокоен и враждуващ свят - светостта, която идва от смирението и истинския божествен мир, който ни донесе и остави Господ Иисус Христос: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам” (Иоан 14:27).

„Ако е възможно, – пише до християните в Рим св. ап. Павел – доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци… Ако врагът ти е гладен, нахрани го; ако е жаден, напой го; защото, вършейки това, ти ще струпаш жар на главата му. Не се оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро” (Рим. 12:16-21).

Само когато постъпваме така – по съвета на апостола и на Самия Христа – ние ще бъдем достойни Господни ученици и подражатели, ще изпълним добре завета Христов и на мястото на омразата и страха ще се възцари насаждаме божествената любов и надежда.

Божият мир и Неговата любов, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!”, завършва словото към участниците в Международната научна конференция в рамките на Павловите тържества (Павлия) във Верия, Гърция.

На 29-ти юни, когато се отбелязва паметта на светите Първовърховни апостоли Петър и Павел бе отслужена съборна св. литургия в храм „Св. ап. Петър и Павел” във Верия, който бе възстановен и обновен през миналата година.

Участие в тържественото богослужение взеха и представителите на другите Поместни православни църкви:

Константинополска патриаршия: митрополита на Йерапинта и Сития Кирил

Александрийска патриаршия: митрополита на Триполи Теофилакт

Антиохийска патриаршия: на Сафита епископ Димитрий

Йерусалимска патриаршия: Йордански архиепископ Теофилакт

Руска патриаршия: Абаканския и Хакаски архиепископ Йонатан

Сръбска патриаршия: Нишки епископ Арсений

Руманска патриаршия: епископът на Тулча Висарион

Българска патриаршия: Неврокопски митрополит Серафим

Кипърска архиепископия: Месаорийския епископ Григорий

Гръцката православна църква: Неаполският и Ставруполски митрополит Варнава

Полската православна църква: архим. Андрей Борковски, игумен на Сопрасалския манастир

В тържественото богослужение участие взеха и Запорожският и Мелитополски митрополит Лука, Ровенксовският и Свердловски архиепископ Пантелеймон (и двамата от Украинската пражославна църква - МП), Лимасолският митрополит Атанасий - който бе и докладчик повреме на монашеската конференция във Верия, както и домакинът - Верийският митрополит Панталеймон, който в края на тържественото богослужение отслужи и панихида за своя предшественик, покойния митрополит Павел. В края на богослужението той благодари на гостите – митрополити, епископи и монаси и подари на всички кръст на митрополията на Верия, Науса и Кампания.

В словото си към гостите си той митрополит Пантелеймон се обърна с топли думи, с които благодари на гостите от Поместните православни църкви и изтъкна важността на този празника и тържествата в чест на св. ап. Павел.

Ден по-рано пък се състоя монашеска конференция, на която присъстваха повече от 400 монаси от цяла Гърция. Специално за монашеския симпозиум бе дошъл и Лимасолският митрополит Атанасий.

По време пък на научната конференция бяха награждавани деца, които са спечелили конкурси и спортни състезания. Награди на две от момчетата даде и Неврокопският митрополит Серафим.

Така във взаимна радост и любов завършиха тазгодишните прояви в чест на св. ап. Павел.

Текст: Димитър Арнаудов, Ангел Карадаков
Снимки: Митрополия на Верия, Науса и Кампания и Димитър Арнаудов

 

 

Снимки

Празненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, ГърцияПразненства в чест на св. ап. Павел във Верия, Гърция Празненства в чест на св. ап. Павел във Верия, Гърция Празненства в чест на св. ап. Павел във Верия, Гърция Митрополит Серафим с наградените деца. Празненства в чест на св. ап. Павел във Верия, Гърция
« предишна новинаследваща новина »