ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на храм "Всички български светии" в село Баново

07 юни 2010 10:41, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

На 6 юни - Втора неделя след Петдесетница - на Всички български светии, църквата в село Баново, община Суворово, отбеляза своя храмов празник.

По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи празнична св. Литургия. В съслужение с него бяха иконом Стефан Ханджийски, протойрей Стефан Стефанов и свещеник Теодор Стойчев – председател на църковното настоятелство на храма.

Сред официалните лица на тържествената служба се помолиха контраадмирал Пламен Манушев - началник на Щаба по подготовката на Военноморските сили, и контраадамирал Нейко Атанасов, един от църковните настоятели на храма.

След светата Литургия бе отслужен и водосвет пред кметството на с. Баново. Празникът продължи с приветствия към местните жители от г-н Горан Горанов – кмет на с. Баново и инж. Павлин Параскевов – кмет на община Суворово.

По-късно местни самодейни състави представиха кратка фолклорна програма, след което бе раздаден и корбан за здраве и успех.

Храмът, посветен на Всички български светии, е осветен на 18 юли 2009 г. от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Построен е със спомоществователството на дирекция "Вероизповедания" към МС, Община Суворово, фирми и частни дарители.

Пред радио „Фокус” Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил заяви:

"По времето на патриарх Кирил през петдесетте години Светият Синод на Българската православна църква взима специално решение за пропагандирането на българските светии."

След 1953 година, когато БПЦ възстановява своето патриаршеско достойнство, започват да се пишат жития и да се освещават църкви и параклиси на тяхно име. По решение на Светия Синод тогава се написват житията от епископ Партений.

„Трябва да кажа, че и днес лично аз се старая да давам на новоосветените църкви имена на новите български светии. Това е първата църква във Варненската епархия, която получава това име”, посочи митрополит Кирил.

Той заяви, че откакто е начело на Варненската и Великопреславска митрополия, препоръчва на свещениците по време на богослужение да споменават освен познатите светии и по-малко известните мъченици на Църквата. За Варна това е св. Прокопий Варненски, за Шумен – св. Райко Шуменски, а за Омуртаг – св. Йоан Омурташки.

Снимки: Борислав Стоев
Текст: Борислав Стоев и Петко Петков от радио „Фокус”

 

 

Снимки

Светата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияВодосветПразникътПразникът
« предишна новинаследваща новина »