ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел бе тържествено отбелязана в гр. Кула

04 юли 2017 15:12, Видинска митрополия
Паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел бе тържествено отбелязана в гр. Кула

На 29 юни Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от Видин посетиха енорийския храм на гр. Кула, където отслужиха тържествена света Литургия и по този начин почетоха паметта на небесните покровители на храма „Св. апли Петър и Павел“.

В светата божествена Литургия съслужиха архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, архимандрит Гервасий, председател на храма и архиерейски наместник на Кулска духовна околия, и йеродякон Вартоломей.

Молитвените последования от клироса изпълни архимандрит Евтимий.

По време на светата Литургия проповед за празника в чест на светите апостоли Петър и Павел с благословението на Видинския митрополит произнесе епископ Поликарп.

След светата Литургия, пред храма, бе отслужен празничен водосвет и осветена празнична трапеза за здравето и благоденствието на вярващите християни, жители и гости на гр. Кула. Всички присъстващи бяха поръсени за здраве и укрепване на вярата, надеждата и любовта.

На храмовия празник на кулския храм присъстваха д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула, зам.-кметът и председателят на Общински съвет – Кула, представители на различни културни, обществени, социални и неправителствени организации, много гости и приятели на града.

Епископ Поликарп, от името на Видинския митрополит Дометиан, благодари на всички общественици, вярващ народ и духовниците за това, че радеят, подпомагат и работят за духовното възраждане на този край, който има нужда от Евангелската истина, благовестие и надежда.

Той изказа благодарност към кмета на града и архимандрит Гервасий за прекрасната организация на празника.

Епископ Поликарп приветства и читалищните дейци от кулското читалище, които на 30 юни ще отбележат 135 години от основаването на културната институция.

Из всички храмове на Видинска епархия бяха отслужени тържествени богослужения в прослава на светите апостоли, проповядвали безстрашно и мъжествено Христовото благовестие за Царството Божие.

За всички гости бе даден празничен обяд в чест на празнуваните апостоли.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2spCkaD

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »