ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество в Чипровската света обител

04 юли 2017 15:15, Видинска митрополия
Духовно тържество в Чипровската света обител

На 30 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски“, край гр. Чипровци, бе отслужена тържествена Вечерня в чест на преподобни Йоан Рилски, в навечерието на 1 юли, когато се отбелязва пренасянето на светите мощи на светеца от Търново в Рилската света обител.

Преди празничната вечерна молитва пред манастира бе посрещната иконата на света Богородица – „Вратарница“, донесена в светата обител от архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, край гр. Перник, която бе внесена и поставена в храма за всенародно поклонение. Иконата е копие на чудотворния образ на Божията Майка, който се намира в манастира Ивирон, на Света Гора – Атон, и ще се съхранява в Църногорския манастир, за благословение на братството, поклонниците и благочестивия ни народ и страна.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, йеромонах Спиридон, игумен на манастира, йеродякон Вартоломей, както и духовници от епархията и София.

Молитвените песнопения на вечерното последование бяха изпълнени от г-н Иван Бръмбаров заедно със семинаристи и отци. По време на Вечернята бе отслужен и Параклис към света Богородица, в чест на посещението на иконата на св. Богородица от Св. Гора в Чипровската света обител.

Слово по случай празника произнесе епископ Поликарп, който благослови присъстващите и изказа благодарност към братството за достойно организирания празник, както и на архимандрит Никанор, за това, че донесе образа на Божията майка в пределите на Видинска епархия, за да благослови тя вярващите, духовниците и населението на Северозападна България.

Епископ Поликарп поднесе благопожелания и благословение към всички присъстващи от името и на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Домитан.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2uaW4R9

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »