ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чипровският манастир достойно отбеляза храмовия си празник

04 юли 2017 15:17, Видинска митрополия
Чипровският манастир достойно отбеляза храмовия си празник

На 1 юли Чипровската света обител отбеляза своя храмов празник – Възвръщане честните мощи на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Домитан, в централния манастирски храм от Белоградчишки епископ Поликарп бе отслужена тържествена света Литургия и бе почетена паметта на небесния покровител и духовен отец на манастира.

В светата Литургия съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, архимандрит Теофан Динев от София, йеромонах Аверкий, йеромонах Стилиян и свещеник Станислав, от Софийска епархия, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Силуан.

Молитвените песнопения бяха сладкогласно изпълнени от г-н Иван Бръмбаров и отци, гости на манастира.

Молитвено участие в богослужението взеха архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, който донесе в манастира копие на чудотворната икона на света Богородица – „Вратарница“ от Света Гора – Атон, йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир, свещеници от Видинска епархия и гости.

Гости на празника бяха г-жа Ирена Димова, народен представители от 44-то Народно събрание на Р България, и г-н Пламен Петков, кмет на гр. Чипровци.

По време на светата Литургия, с благословението на Светия Синод на БПЦ-БП и на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в свещенство – йеромонах, бе ръкоположен йеродякон Силуан, брат на Лопушанския манастир.

В края на светата Литургия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, по негово предложение и на архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, с одобрението на Епархийския съвет при Видинска света митрополия, с архимандритска офикия бе удостоен йеромонах Аверкий, служещ в Ломска духовна околия.

След светата божествена Литургия епископ Поликарп поздрави и благослови присъстващите от името на Видинския митрополит и от свое име, и им пожела много здраве, сили и духовна радост, щото по молитвите на света Богородица – „Вратарница“ и св. Йоан Рилски, да придобиват добродетели и да бъдат достойни чеда на Бога, Църквата и верни служители на Евангелието.

Епископ Поликарп поздрави новите йеромонах и архимандрит на Видинска епархия и им пожела достойно служение, изпълнено с вяра, надежда и любов, като преуспявайки в Бога, да бъдат достоен пример за вярващите християни. Епископ Поликарп припомни на йеромонах Силуан и архимандрит Аверкий, че ръководството на Видинска епархия, в лицето на митрополит Дометиан, разчитат и се надяват, че ще те оправдаят доверието, което им е гласувано и ще бъдат достойни свещенослужители, като водят поверените им люде по пътя към Бога и Неговото Царство.

По традиция бе извършен водосвет за здраве и благословение на жителите и поклонниците на обителта, както и осветено коливо за здраве и благословение на всички.

Празникът продължи с освещаване на празнична гозба, поръсване на вярващите със светена вода, обща почерпка и братски обяд.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2tBRq1w

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »