ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан Рилски

05 юли 2017 14:41, Рилска света обител
Тържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан Рилски

След повече от три века, на 1 юли 1469 г. честното тяло на преп. Йоан Рилски Чудотворец отново намерило покой в основания от него манастир в Рила планина. Неописуема духовна радост се възцарила сред братството на обителта, когато отново се сподобили с великата Божия милост да могат да въздават хвала и да се покланят пред извора на благодатта, победителя на греха, образеца на монасите и утешителя на християните - св. Йоан Рилски.

Със същата радост братството на Рилската света обител отбеляза празника Връщане на мощите на преп. Йоан. В приготовленията за тържеството се включиха също поклонници и ученици-семинаристи, избрали манастира за свободното си време през лятната ваканцията. Големите свещници в храма бяха лъснати до блясък, а иконите на иконостаса - украсени с цветя. В навечерието на празника от 20:00 ч. бе дадено началото на традиционното всенощно бдение, предстоявано най-напред от Негово Високопреосвещенство Неврокопски м-т Серафим. По време на утренята на архиерейския трон застана Преосвещеният еп. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ. Молитвено участие в празничното богослужение взеха монахините от Ресиловския, Врачешкия и Самоковския манастири, свещеници и монаси от различни епархии на страната. Антифонното пеене беше изпълнено с умиление и голямо майсторство от два източно-църковни хора. На десния клир пяха псалтите от хор ''Св. Наум Охридски'' под ръководството на г-н Андрей Касабов - секретар на Софийската митрополия, а на левия - сборна група от псалти, дошли за поредна година от гр. Букурещ - Румъния, с диригент свещ. Кристиян Тодиряну. Редовното участие на двете певчески формации в отбелязването на днешния празник от години допринася за молитвеното преживяване на вярващите по време на богослужението. Храмът остана изпълнен с богомолци до самия край на продължилата 6 часа нощна служба.

На 1 юли от 09:00 ч. свещенически събор на входа на храма посрещна архиереите за св. Литургия. Службата възглави Неврокопският м-т Серафим в съслужение с Мелнишки еп. Герасим, игумена на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, енорийски свещеници от столицата и други епархии. Поучително слово за празника по време на причастния произнесе еп. Герасим. Голямо бе числото на пристъпилите към св. Причастие. Това бе отбелязано с особена радост от м-т Серафим. Той благодари на игумена на манастира за братската обич и посрещане, на които винаги се е радвал по време на своите посещения в Рила планина. На свой ред еп. Евлогий също благодари на архиереите на Българската Църква за участието им в богослужбата и за преподадените поучения и благослов над всички християни, дошли за празника в светата обител. Благодарност от името на рило-манастирското братство игуменът отправи и към свещенослужителите, псалтите и поклонниците, като ги насърчи в стремеж към още по-пламенна любов в служението им към Бога и св. Йоан. Заради съботния ден поклонението пред раклата на преподобния продължи до късно вечерта.

Текст и снимки: Рилска св. Обител

 

 

Снимки

Тържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан РилскиТържествено бе отбелязана паметта на Св. Йоан Рилски
« предишна новинаследваща новина »