ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив

29 юни 2017 17:11, Пловдивска митрополия
Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив

На 29 юни Църквата отдава почит на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, чиито изумителен живот и дела, изпълнени с безгранична любов към Бога, неуморно апостолско служение, разпространение на благовестието и мъченическа смърт в името на Христа им дава прозвището „вселенски учители”.

В навечерието на големия празник на 28 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений – първи викарий на митрополита, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на светите първовърховни апостоли в град Пловдив.

С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храм „Св. св. Петър и Павел”, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Николай Мандажиев. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. На богослужението присъстваха множество боголюбиви миряни, дошли да изпросят молитвеното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. В края на светата богослужба викарният епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Верният Божи народ изпълни Дома Господен рано сутринта и на следващия ден, за да почете неговия храмов празник и да сведе отново смирено глава пред подвига на светите апостоли. Миряните приветстваха Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, който възглави Божествена св. Литургия с благословението на правоправящия архиерей на епархията – Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров и свещеници от града. Песнопенията изпълни хорът за църковно пение при храм ”Св. св. Петър и Павел” с диригент Богомил Генов.

По време на светата Литургия Българската православна църква се сдоби с нов свещеник. След Великия вход епископ Арсений ръкоположи за презвитер дякон Николай Мандажиев. „Достоин!” – отекна силно и радостно в храма.

Много християни пристъпиха след старателна подготовка към Светите Тайни Христови. В края на богослужението епископ Арсений се обърна към всички присъстващи с вдъхновено слово за светите славни и всехвални първовърховни апостоли Петър и Павел.

От името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай епископ Арсений поздрави председателя на храма, свещенослужителите и църковните настоятели с храмовия празник и преподаде неговия светителски архипастирски благослов над новоръкоположения презвитер на църквата ни - отец Николай Мандажиев - с пожелания за преуспяване в неговото пастирско служение.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от свещеноиконом Деян Стоенчев.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1301-28-06-2017.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1302-29-06-2017.html

 

 

Снимки

Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив Храмов празник и свещеническо ръкоположение в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »