ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария

30 юни 2017 12:19, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария

На 30 юни, когато Църквата празнува Събора на светите славни и всехвални 12 апостоли, в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” се състоя тържествена церемония, на която бяха връчени дипломите на успешно завършилите 5-годишния курс на обучение семинаристи. С благословението на Светейшия Български патриарх Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай връчи дипломите за завършено средно образование на всеки един от 17-те випускници.

Празникът в Духовната семинария започна рано сутринта, когато множество ученици, преподаватели, служители, студенти от Духовната академия и цялото ръководство на семинарията посрещнаха тържествено архиерея на Пловдивска епархия. Високопреосвещеният митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в параклиса на семинарията, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В съслужение с него бяха Преосвещеният Знеполски епископ Арсений – първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария и епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, свещеноиконом Васил Кашоров, ефимериите свещеник Георги Гугов и свещеник Георги Аврамов и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха протопсалт Георги Радев, предодавателите по източноцърковно пеене Георги Гьорчев и Николай Сотиров и семинаристи.

На богослужението присъстваха д-р Димитър Мирчев, зам.-ректор на семинарията, Костадин Кяйчев – класен ръководител на вече завършилия 12 клас, учители, възпитатели, близки и родители на випускниците, както и студенти от Православната духовна академия. По време на Причастния канон отличникът на випуска Кузман Гунчев произнесе вдъхновено слово, в което говори за наученото в семинарията – най-вече любовта към Бога и към ближния и основните християнски добродетели. Той изтъкна разликата между светското и духовното образование и значението на духовното пробуждане. „Образованието, получено в лоното на Църквата, е Христоцентрично, а светското – антропоцентрично, т.е грешният и паднал човек е издигнат като човекобог”, каза още Кузман.

В своето слово митрополит Николай изтъкна, че в дипломите има различни оценки, но най-важното е записано в сърцата на завършилите семинаристи – голямо духовно богатство, съкровище и за земния живот, но и за вечния живот и спасението – знанието за Бога и възпитанието в добродетелите на вярата.

Архиереят благодари за положените грижи и усилия на ректора ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, както и на всички учители, преподаватели и възпитатели в семинарията, а на самите випускници – за положения труд, усърдието, търпението и дисциплината.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров. Завършилите семинаристи получиха своите дипломи заедно със скъп подарък - Светата Библия. Бурни аплодисменти и сълзи от умиление предизвика името на Даниил Благоев, който въпреки тежко физическо заболяване, посещаваше редовно занятията и богослуженията в семинарията, показвайки всеотдайност и голяма духовна сила.

След това всички випускници излязоха пред дверите на Пловдивската духовна семинария - неугасващото огнище на Светата Православна вяра, за да си направят традиционната снимка за спомен.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1304-30-06-2017-12-2017.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария Архиерейска св. Литургия и празник в Пловдивската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »