ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

09 юли 2017 18:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Изпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил

На 9 юли 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от град Варна.

Множество християни присъстваха в митрополитския храм, за да почетат паметта на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, от чиято кончина днес се изпълват четири години.

По време на причастния прот. Георги Великов произнесе проповед и, разяснявайки днешния евангелски текст, посветен на гадаринския бесноват (Мат. 8:28-9:1), повтори думите Христови: "Тоя пък род не излиза, освен с молитва и пост" (Мат. 17:21). Постът и молитвата са духовните оръжия, с които сме обдарени, за да бъдем в постоянна борба и противодействие, "защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12).

След отпуста, в началото на словото си, митрополит Йоан произнесе думите на свети евангелист Йоан Богослов: "И чух глас от небето да ми казва: напиши: блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях" (Откр. 14:13). "Тези думи ние прилагаме винаги и ги съобщаваме, когато има такъв повод, защото действително делата на човека вървят със самия него и всеки човек, който е дал дума да служи на Бога и на светата ни Църква, се е потрудил в мярката на силите си, на възможностите си, защото пък и Господ го е призовал лично, по име" – заяви архиереят.

Негово Високопреосвещенство припомни живота на блаженопочиналия митрополит Кирил, от неговото рождение до края на земния му път, както и неговото митрополитско служение и прикани всички да вземат участие в панихидата, отслужена в храма и в кратката заупокойна молитва, която бе отслужена на гроба му.

Бог да прости Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил!

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Изпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит КирилИзпълване на четири години от кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил
« предишна новинаследваща новина »