ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Киприан почете св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски, със служба в село Зимница

10 юли 2017 13:43, Старозагорска митрополия
Митрополит Киприан почете „Св. Свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ със служба в село Зимница

Митрополит Киприан отслужи света божествена Литургия в храм „Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ в село Зимница, община Мъглиж, точно на 9 юли, деня, в който Българската православна църква чества светец. Родом от населеното място е и Старозагорският митрополит Панкратий, за когото днес бе отслужена панихида.

Храмът в село Зимница се въздига през лятото на 2011 година, по времето на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион, през архиерейското наместничество на свещеник Петко Мотев, при служението на свещеноиконом Николай Георгиев и при градоначалничеството на г-жа Марина Андреева. Инициативата за полагане на основи на църквата датира от 1992 година.

Протосингелът на Старозагорската епархия отец Богослов запозна присъстващите на службата с делото и житието на светеца. Свети Панкратий се е родил в Антиохия в дните на земния живот на Господа Иисуса Христа. Когато бил още дете, родителите му отишли заедно с него в Йерусалим. Там те видели самия Спасител и чули Неговото божествено слово. Цялото семейство повярвало в Христа и приело светото Кръщение. Панкратий слушал проповедта на светите апостоли и бил поставен за епископ на сицилийския град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Там разпространявал словото Божие, а проповедта му била съпроводена с чудеса. Земния си живот той завършил мъченически – бил убит с камъни от езичниците.

„В този благословен ден се помолихме за душата и упокоението на нашия обичан Старозагорски митрополит Панкратий, мой духовен наставник и отец. Нека Бог го настани там, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка. Помнейки наставниците на нашия живот, имайки предвид свършека на живота им, ние подражаваме на тяхната непоколебима вяра в Христа. Независимо от трудностите ипревратностите на времето, в което живеем, именно с вяра можем да благоприятстваме пред Божия престол и да получим вдъхновение от Бога. Дядо Панкратий казваше, че болката на ближния е и негова болка. Затова, обични братя и сестри, нека пазим спомена, както за светия свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски, така и за неговия съименник митрополит Панкратий, починалият, за да можем в дълбока старост и в ревност да пазим завета, който ни оставиха те“, обърна се към миряните Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

„Благодарни сме на владиката, че успя да отдели време от натоварената си програма и да бъде с нас на този ден. Още с избора му знаехме, че той ще спомогне за разцвета на епархията, а с музикалните си способности ще издигне и обогати културата ни. Нека Бог направлява стъпките му в нелекото архипастирско служение“, благопожелаха при отпуста на службата свещенослужителите от храма.

На нея присъстваха кметът на село Зимница Генко Райчев и кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

Официалните чествания на 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий са предвидени в края на месец септември и първия ден на месец октомври. Ето и програмата:

30.09.2017 г.: (събота)

• Научна конференция под надслов: „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Предвижда се тя да бъде открита от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. С доклади в нея ще се включат Врачанският митрополит Григорий и Сливенският митрополит Йоаникий. В края на конференцията ще бъде излъчен и филм, посветен на делото на дядо Панкратий.

• 17:00 – вечерна служба в катедрален храм „Свети Димитър“

• 19:00 – празничен концерт

Кулминацията на честванията е светата божествена Литургия, на 1 октомври (неделя), от 9:00, с участието на целия Свети Синод.

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

Митрополит Киприан почете „Св. Свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ със служба в село ЗимницаМитрополит Киприан почете „Св. Свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ със служба в село ЗимницаМитрополит Киприан почете „Св. Свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ със служба в село Зимница
« предишна новинаследваща новина »