ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лекция на тема „Въведение в православното християнство” в Хамбург

12 юли 2017 13:35, Митрополия на Западна и Средна Европа
Проф. Каприев

В края на юни тази година студенти от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет за първи път имаха възможността да присъстват на лекция на тема „Въведение в Православието”, водена от проф. д-р Георги Каприев по покана на Университета в Хамбург и на Българската православна енория в северногерманския град.

В рамките на четири академични часа българският професор по философия и специалист по византийска философия съумя в сбита и достъпна форма да изложи пред хамбургските студенти основите на Православието. Той ги запозна с основните разлики между Православието и римо-католицизма, а именно догмата за изхождането на Дух Свети „и от Сина” (Филиокве), добавен от римо-католиците през XI в. към Никео-цариградксия Символ на вярата, и догмата за примата на папата. Проф. Георги Каприев преведе бъдещите магистри по религия през основните исторически моменти от развитието на православната вяра, от основаването на Константинопол през 330 г., минавайки през Великата схизма, която бележи началото си от 1054 г. и стигайки до съвременни дати като например последното обявяване на автокефалията на Българската църква през 1953 г. Той запозна аудиторията със седемте Вселенски събора и вероизповедните въпроси, решавани на тях, с основни понятия като патристика, разликата между догмати и канони, а също постави темата за разбирането на човешката воля и свобода спрямо висшата Божия воля в двете големи религии християнство и ислям.

В оживена дискусия след края на лекцията студентите, сред които имаше представители на протестантската вяра, исляма, Православието и др., задаваха своите въпроси, свързани с основните постулати в християнството като същността на Светата Троица, естеството на Господ Иисус Христос като Бог и човек, есенциалните разлики между различните вероизповедания, почитането на иконите в Православието и др.

Втората част на лекцията ще се проведе през месец ноември в рамките на първата по рода си „Седмица на Православието” в ханзейския град, с която Българската православна църква в Хамбург ще завърши честванията по повод тазгодишния 10-и юбилей от създаването си. Освен в академичното събитие пред хамбургската студентска аудитория, проф. Георги Каприев ще участва и в други открити дискусии. Православната седмица ще приключи с традиционния предколеден детски празник, на който ще бъдат наградени участниците от Хамбург в тазгодишния конкурс за детска рисунка на тема „В царството Божие”.

Линк към част от лекцията на немски език: https://lecture2go.uni-hamburg.de/l2go/-/get/v/21739

Текст: Велина Вебер

 

 

« предишна новинаследваща новина »