ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На многая лета, Владико!

08 юни 2010 11:36, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил

На всяка една Божествена литургия ние се молим за нашия архипастир - митрополита. Днес обаче в различните храмове в цялата епархия духовници отслужиха молебен за здраве, благоденствие на своя кириарх и духовен отец в Христа. Поводът: рожденият ден на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Ето и няколко кратки биографични данни за него.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08. 06. 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. Пето дете на родителите си Петър и Иванка, която след кончината на съпруга си приема монашество с името Ирина.

Той израства и учи в първопрестолна Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария.

След завършването й през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет.

Монашество приема на 21. 07. 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. За йеродякон е ръкоположен на 17. 12. 1972 г., а за йеромонах - на 14. 11. 1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия.

Защитава дисертация на тема "Участието на Руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословието", което днес се равнява на "доктор на богословието".

До 01. 09. 1986 г. е представител на Българската патриаршия при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод.

На 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ.

За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г.

На многая и благая лета, Владико!

Още можете да прочетете и в интервю за списание „Среща” на сайта на Варненска и Великопреславска епархия:

http://mitropolia-varna.org/index.php?option=content&task=view&id=36

 

 

Снимки

В семинарията - личен архивС любов за всички
« предишна новинаследваща новина »