ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съобщение от ръководството на Старозагорска св. митрополия

13 юли 2017 15:21, Старозагорска митрополия
Старозагорска св. митрополия

Във връзка с появилите се публикации и различни коментари за братството на Шипченския манастир „Рождество Христово“, Старозагорска епархия, Старозагорският епархийски съвет – духовен състав, намери за уместно да даде настоящото становище.

В канцеларията на св. митрополия се получи заявление с вх. № 583 от 16 юни 2017 г. на архимандрит Автоном (Кацаров), с която същият моли да бъдe прекратено трудовото му правоотношение като служител на Старозагорска митрополия, респективно, като ефимерий и енорийски свещеник при манастирския храм „ Рождество Христово“ – гр.Шипка.

С резолюция на Старозагорския митрополит, заявлението беше внесено в редовно заседание на Епархийския съвет, проведено на 27 юни 2017 г., като с писмо № 674 от 20 юни 2017 г. отец Автоном (Кацаров) беше поканен в Епархийския съвет, да сподели причините, породили негативното му отношение към епархийското и манастирското ръководства. Същият не се яви в заседание на Епархийския съвет на 27 юни 2017 г., представяйки болничен лист.

С писмо № 719 от 2 юли 2017 г., архимандрит Автоном (Кацаров) бе приканен писмено да извести Епархийското ръководство, относно бъдещия си статут на монах, дал обети, пред Бога и народа при своето пострижение и последващо ръкоположение в духовен сан, без да пребивава в манастир и без да свещенодейства.

В указания в писмото срок, отговор не последва, и на 9 юли 2017 г. отец Автоном (Кацаров) самоволно напусна манастира.

Същият ден – 9 юли 2017 г., на основанияе чл.112 ,т.3 от Устава на БПЦ-БП,в деня на св. свещеномъченик Панкратий, еп. Тавроменийски, следобяд след св. Литургия, се събра духовният състав на Епархийския съвет, който разгледа поведението на архимандрит Автоном (Кацаров) и постанови решенията, описани в заповед № 72, публикувани в интернет пространството от същия отец.

В заключение духовният състав на Епархийския съвет на Старозагорска митрополия, уведомява обществеността, миряните от богохранимата Старозагорска епархия и извън пределите й, че архимандрит Автоном (Кацаров) не е принуждаван да напусне светата обител, а сам влиза в нарушение на 15-то апостолско правило, напущайки самоволно манастира и преминавайки на територията на друга епархия да пребивава, без благословението на епархийския си митрополит, и на тамошния митрополит.

От канцеларията на Старозагорска митрополия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »