ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийска епархия има нов протосингел

17 юли 2017 14:41, Софийска митрополия
Архимандрит Василий - новият протосингел на Софийска епархия. Снимка: Мартин Митов

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и решение на Софийския епархийски съвет от 15 юли т. г. е назначен нов протосингел на Софийска митрополия. Това е архимандрит Василий Савов, който досега е бил част от манастирското братство на Троянската света обител.

Архимандрит Василий е роден на на 21 ноември 1984 г. в гр. Силистра. Основно образование придобива в родния си град, след което се насочва към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. След петгодишното си обучение я завършва успешно през 2003 г. и продължава богословската си подготовка в Богословския факултет на СУ. През 2006-2007 г. е на езикова специализация в богословската школа на гр. Кукуш, Гърция.

През 2008 г. се дипломира като „бакалавър” по богословие като по време на студентските си години работи като възпитател в Софийската духовна семинария.

На 5.04.2008 г. приема монашеско пострижение в митрополитския храм „Св. Николай” в гр. Видин. На 29.06 същата година е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 27.07 е ръкоположен за йеромонах в Софийската духовна семинария от Велички епископ Сионий.

През 2009-2010 г. служи като енорийски свещеник при митрополитския храм „Св. Николай”-гр. Видин.

От 2010-2014 г. е игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски”. От м. юни 2014 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е причислен към братството на Троянската света обител.

На 19.10.2010 г. на манастирския празник е въведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан.

От юни 2014 г., с решение на Св. Синод на БПЦ е причислен към братството на Троянската света обител.

През 2015-2016 г. защитава магистърска степен по богословие към Софийския университет.

През 2016-2017 г. е на специализация в Москва, в института - Обща църковна аспирантура и докторантура „Св. Кирил и Методий”.

На заседанието на Софийския епархийски съвет през м. юни по предложение на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит е одобрен и назначен като протосингел на Софийска св. митрополия, считано от 15.07.2017 г. Ставр. ик. Ангел Ангелов, който до този момент изпълняваше длъжността "протосингел", е преназначен за духовен надзорник на Софийска епархия.

На Епархийската монашеска конференция, проведена на 12 юли, лично Негово Светейшество представи на монашестващите в Софийска епархия архимандрит Василий като нов протосингел на епархията като му отправи благопожелания за благодатни и плодотворни трудове.

В първите дни от новото си служение, в качеството си на протосингел на Софийска митрополия той получи и първия документ за епархията от областния управител Илиан Тодоров за собствеността на Елешнишкия манастир „Успение Богородично“.

На 15 юли, на храмовия празник на едноименния храм на гр. Банкя „Св. Кирик и Юлита” архимандрит Василий отслужи и първата си св. Литургия като софийски протосингел.

Да му пожелаем на добър час в новото му отговорно служение в Софийска епархия!

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »