ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"

17 юли 2017 22:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"

На 17 юли, когато Църквата е установила да се чества паметта на света великомъченица Марина, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в посветения на нейното име храм в квартал Пчелина. В празничното богослужение съслужиха свещ. Стефан Николов, който е предстоятел на църковното настоятелство при храма, както и духовниците от Варна – прот. Стоян Василев и Валентин Панайотов и дякон Любомир Георгиев.

Благолепният храм бе изпълнен от много християни и още отвън се чуваха прекрасните песнопения посветени на светата великомъченица, изпълнявани от множество певци събрали се от целия град. Сред присъстващите християни бе г-н Христо Христов, кмет на район "Младост".

Своята проповед митрополит Йоан започна с думите: „В днешния първи ден от седмицата, Господ ни събира пред славния образ на света великомъченица Марина – уникална светица на Светото Православие, почитана от целия православен свят, с излючителна почит и в България“. Връщайки се във време на гонения, когато е живяла света Марина – III век, ще видим как млада девица израстнала в езически дух и семейство се обръща към Христос в онзи велик момент на Божия благ промисъл и в едно ясно свидетелство на онези думи, че деца ще въстанат срещу родители, което бе речено в словото Божие.

Митополит Йоан разясни днешния евангелски текст (Марк. 14:3; Лука. 7:37-50), който прозвучава с особена сила и е свързан с образа на една жена, която беше голяма грешница, но, която имаше своето дръзновение и вяра, и то толкова силна, че да може да се доближи до Христос, да изплаче своите сълзи, да измие нозете Му, да ги помаже с миро и да поиска прошка от Спасителя. И Христос ѝ каза да бъде според нейната вяра и да си отиде смиром, т.е. – прощават ти се греховете. За всеки християнин тези думи на Спасителя са важни и ние имаме очакване, че един ден Той ще каже същото към нас. И допълни: „Ще си спомним и това, че в света сълзи много са проляти по множество начини и по различни обстоятелства. Едни са били сълзи на радост, други са били сълзи на скръб, но онези сълзи на сърцето, които са сълзи свързани с искреното оплакване на своята греховност – те са по-редки сълзи. Тези сълзи Господ ги дава на определени човеци, които Го обичат. Тези сълзи всъщност обърнаха живота на човека и го направиха той да стане нов човек, да стане новозаветен човек, да се изпълни идването на новия Адам със сила в лицето на Богочовека Христос“.

Света Марина е особено почитана заради помощта си на болящите, търсещи нейното застъпничество пред Бога, което личи от многото болници, които носят нейното име, сред които е и Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" в град Варна. Днес в парка пред южния вход на болницата бе отслужен благодарствен молебен с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан от ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"Архиерейска Света Литургия в храм "Света вмчца Марина"
« предишна новинаследваща новина »