ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България

18 юли 2017 14:30, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България

"Всички представителства на България в чужбина ще подкрепят и подпомагат грижите, които БПЦ полага за нашите сънародници зад граница" - заяви министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева при срещата си днес с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Срещата, в която взе участие и митрополитът на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ Антоний, се състоя по молба на вицепремиера г-жа Захариева.

Двете страни изразиха задоволството си от добрата координация и сътрудничество между представителите на Държавата и на Църквата зад граница, и препотвърдиха, че грижата за добруването на българите в чужбина и запазването на връзката им с Родината и българското им самосъзнание, е тяхна обща отговорност.

Като бе отчетено, че българската общност в Испания е една от най-многочислените в Европа, по време на официалната среща бяха съгласувани конкретни действия за изграждането на български православен храм на територията на посолството ни в Мадрид. Предвижда се в приземния етаж на храма да бъде устроен социално-просветен център, за да може това място "да стане обединяващо за българите пребиваващи в Испания", където Държава, Църква и Училище да работят заедно в тази посока. Като добър пример за такова ползотворно сътрудничество бе посочен българският катедрален храм в Берлин, където паралелно с редовните богослужения, действа и просветен център, както и кризисен център, за оказване непосредствена помощ на нашите сънародници изпаднали в беда.

В хода на разговора бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес и бе подчертано, че в днешната сложна международна обстановка религията и политиката имат общата задача, да утвърждават мира между хората с различни убеждения и да учат на толерантност, взаимно уважение и зачитане.

На срещата присъстваха и главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим, протосингелът на Софийска митрополия архим. Василий, г-н Владимир Миланов, началник на Кабинета на министъра и др.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България
« предишна новинаследваща новина »