ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения за Илинден в София

18 юли 2017 14:17, Софийска митрополия
Икона на св. прор. Илия, част от експозицията в предверието на църквата Свети Никола (сега музей) в гр. Елена

На 20 юли православната Църква празнува паметта на един от най-великите измежду старозаветните праведници – св. Илия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в навечерието на празника (19 юли) Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, ще отслужи от 18:00 часа празнична вечерня в Дървенишкия манастир „Св. пророк Илия“ (в „Младост 2“).

Празничната св. Литургия на 20 юли в храм „Св. Илия“ в ж.к. „Дружба 1“ ще започне от 9:00 часа и ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

По същото време (20 юли, от 9:00 часа) празничната св. Литургия в храм „Св. Илия“ в кв. „Княжево“ ще възглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия.

 

Приканват се благочестивите християни да вземат участие в богослуженията.

 

+ + +

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. (ІV Царе 2:11)

 

 

« предишна новинаследваща новина »