ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 15 на "Църковен вестник"

19 юли 2017 10:49, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 15 на "Църковен вестник"

Във връзка с настъпващия период на времето за летен отдих на читателите на „Църковен вестник” се предлага една уникална и съкровена разходка из градината на православната мисъл.

За въведение специално е положен единственият в броя заемен материал (след обстойна редакция) от църковния сайт www.bogonosci.bg „ХОРАТА ДНЕС… НЕ ВИЖДАТ СМИСЪЛ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ”, разговор с митрополит Калистос Уеър (СТР. 1-2), провокиращ със своята актуалност, макар да е проведен преди десет години. В него се поставят въпроси за размисъл, чиито отговори в голяма степен ще се открият в следващата статия на броя.

Архимандрит Ефрем, игумен на Ватопедския манастир, откровено ще сподели: „В наши дни е много трудно да се намерят хора на традицията-Предание в напълно православен смисъл. Защото истината е, че хора на Преданието са онези, които приемат православния духовен живот от живи човеци”. В синовна благодарност към своя духовен отец, той ще ни поведе към исихасткото учение и практика на Иисусовата молитва чрез непосредствения си опит на ученик на един от нейните „професори” чрез статията „УМНАТА МОЛИТВА СПОРЕД ПОСЛАНИЯТА НА СТАРЕЦА ЙОСИФ ИСИХАСТ” (СТР. 3-5).

Кое е голямото духовно семейство на този пионер във възобновяването на исихасткия молитвен опит - стареца Йосиф Исихаст и колко изумително познати са ни техните имена ще научим в материала „ДУХОВНИ ЧЕДА И „ВНУЦИ” НА СТАРЕЦА ЙОСИФ ИСИХАСТ СПОДЕЛЯТ…” (СТР. 6).

Попаднали веднъж в Градината на Пресв. Богородица – Света Гора , ще се поклоним за настъпващия празник – Успение на св. Анна, на нейното свято стъпало в едноименния светогорски скит. А как то се е озовало там ще чуем в свещеническото слово „РЕЛИКВАТА, КОЯТО СЕ СЪХРАНЯВА В СКИТА СВЕТА АННА: СВ. МОЩИ НА ХРИСТОВАТА БАБА” (СТР. 6).

После в светлината на поетото светоотеческо предание ще надградим прочетеното чрез надникване в патристичното учение за човека чрез статията „ЧОВЕШКАТА ДУША И НЕЙНАТА ТРОИЧНОСТ” (СТР. 7).

Накрая, предавайки се напълно в ръцете на Утешителя, ще се дивим на чудните Божии дела в материала на Петър Стоилов „ЧУДЕСАТА НА ОСТРОВ КЕФАЛОНИЯ” (СТР. 8), които авторът лично е обогатил и с нагледен снимков материал.

АБОНАМЕНТ ЗА "ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК" МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ НА E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com ИЛИ НА ТЕЛЕФОН: 02/980 30 16.

Oтговорен редактор на бр. 15/2017 г. - Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »