ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излиза от печат брой 12 на "Църковен вестник"

09 юни 2010 11:44, Българска Патриаршия
Брой 12/2010 на "Църковен вестник"

Излиза от печат бр. 12 на официоза на БПЦ "Църковен вестник". Темата на броя този път е: Посвещението на Бога и на Църквата.

Брой 12 на "Църковен вестник" обхваща един период от църковния календар, изпъстрен с имената на просияли по българските земи светци. На техния пример в усилията ни доколкото можем да изпълним повелята: „Бъдете съвършени, както е съвършен Небесният ваш Отец”, е посветена проповедта на свещ. Йоан Карамихалев „Светилници на вярата” – стр. 1.

Неизменното присъствие на светите братя Кирил и Методий и техните ученици в културната история и духовния живот на българите и на общонародната почит, която оказваме на личността и делото им, са отразени в статията на проф. д-р Климентина Иванова (чиято първа част публикувахме в бр. 11) – стр. 6.

За двама наши съвременници и техните усилия да живеят по Бога и да Му служат според дадените им таланти и възможности, разказват два материала: „Достойно българско участие в руски православен хоров фестивал” от нашия изтъкнат хоров диригент и музиковед в областта на църковната музика прот. Кирил Попов и материалът за честването на 85-годишнината на доайена по старшинство сред българските епископи, бележития духовник и уважаван книжовник Смоленски еп. Нестор - стр. 3.

С едно друго лично служение на Бога и Църквата – храмостроителството - ни запознава Весела Игнатова с материала „Дело в полза на скъпото ни отечество и светата Църква”. От него ще научите и какво мотивира и с какви трудности се сблъсква един съвременен ктитор – стр. 8.

На деветия член на "Символа на вярата", посветен на еклезиологията, и по-специално на термините „вселенска” и „съборна” е посветил своите търсения и разсъждения студентът Георги Сенгалевич в статията „Вярвам в Една света съборна и апостолска църква”. От нея ще научите за дълбокия смисъл, който са вложили боговдъхновените свети отци във всяка дума от нашата вероизповед, указващи различни свойства на Църквата – стр. 7.

Да се впуснем в „едно пътуване през времето” по местата за богообщение, ни предлага Александра Карамихалева с един материал за Синайския полуостров. Едно пътуване колкото от Зафарана до манастира „Св. Екатерина”, толкова и от 15 в. пр. Хр. до наши дни през времето на Авраам, Мойсей, прор. Илия и хилядите знайни и незнайни християнски подвижници, поселили се по тези места в търсене на Бога - стр. 4-5.

В новинарската страница сме подбрали разнообразни събития от живота на БПЦ – стр. 2.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини.

Цена на един брой - 70 ст.

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »