ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична литургия за Илинден в Казанлък

20 юли 2017 17:44, Старозагорска митрополия
Празнична литургия за Илинден в Казанлък

Митрополит Киприан и свещенослужители от Старозагорска епархия отслужиха празнична литургия на Илинден в Казанлъшкия храм „Свети Пророк Илия“. На неговото място, през далечната 1812 година е построен най-старият храм в град Казанлък. Той бил малък и ниско в земята, затова през 1865 година предимно с дарения и доброволен труд изгарждат настоящия. През историческата и съдбоносна 1877 година, на 4 август укрилите се в храма над 250 души - жени, старци и деца чрез предателство са зверски изклани и заровени в стария храм. През 2007 година при свещенослужението на свещеноикономите Иван Низамов и Петър Цанков и протойерей Николай Георгиев храмът е основно ремонтиран със средства, осигурени от община Казанлък и проект „Красива България“. Старозагорският владика поздрави присъстващите за празника.

„Да сте живи и здрави, благоуспеваеми във всяко едно дело. Ревностни пазители на нашата християнска Христова вяра, ревностни пазители на житейския път, който ни е отредил Господ, за да може да пребъднем в доброчестина, да пребъднем в милосърдие, което е необходимо в днешно време за всички ни и нека Божието благословение да бъде всякога върху Вас“.

В края на службата миряните бяха запознати с делото на Свети Пророк Илия – най-големият измежду пророците. На литургията присъства и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

 

Текст и снимки: Благовест Илиев

 

 

Снимки

Празнична литургия за Илинден в КазанлъкПразнична литургия за Илинден в КазанлъкПразнична литургия за Илинден в КазанлъкПразнична литургия за Илинден в Казанлък
« предишна новинаследваща новина »