ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Участие на БПЦ в изпитите за екскурзоводи в Министерството на туризма

23 юли 2017 19:43, Отдел "Връзки с обществеността"
Министерство на туризма

Представител на Българската православна църква участва в изпитната комисия за провеждане на изпит за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод“, който се проведе в Министерството на туризма. Това стана съгласно договорените през февруари 2015 г. по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и Негово Светейшество патриарх Неофит мерки за сътрудничество между двете институции в областта на туризма.

По решение на Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия за представител на Църквата, който участва в състава на изпитната комисия за придобиване на правоспособност по професията „екскурзовод“, бе определен свещеник д-р Петър Симеонов от София. Изпитите се проведоха в периодите 11-14 и 17-18 юли, съгласно одобрен от министъра на туризма график и неговото участие в работата на Изпитната комисия бе определено от страна на Министерството като изключително професионално и уместно.

Изпитът за придобиване на правоспособност се провежда два пъти годишно в две части – писмена и устна - по предварително зададен конспект. Много от въпросите в него са свързани с присъствието на християнството по нашите земи, устройството на православния храм и църковното изкуство, тъй като значителна част от културно-историческите обекти в България, включени в туристическите маршрути, са православни храмове и манастири от различни исторически периоди.

 

 

« предишна новинаследваща новина »