ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В България пристигат св. мощи на св. вмчк. Пантелеймон и копие на неговата чудотворна икона

23 юли 2017 20:54, Отдел "Връзки с обществеността"
Светите мощи на св. вмчк. Панталеймон

От 26 до 2 август в България пристига изключително ценна светиня – главата на св. Пантелеймон – един от най-почитаните светци в православния свят.

Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Частици от мощите на св. Пантелеймон - лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и сега атонски монаси начело с игумена на манастира донасят светинята в България.

Едва четири пъти тя е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.

Мощите пристигат със съдействието на Балканско Атонско Сдружение по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с решение на Манастирския събор на „Св. Пантелеймон”, което решение е утвърдено на 30 юни от Двойния кинотис на Света Гора на извънредно заседание, и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Света Гора.

Заедно със светите мощи пристига и копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон, която се съхранява в манастира "Ксенофонт" на Света Гора. Братството на манастира дарява тази икона на храм "Св. Пантелеймон”, който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал "Княжево".

Светините ще бъдат донесени от монаси от манастирите "Св. Пантелеймон" и "Ксенофонт" начело с архимандрит Евлогий - игумен на манастира "Св. Пантелеймон", Света Гора, Атон.

С това събитие, което се случва в периода на Шипченската епопея, се поставя начало и на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

Програмата е следната:

На 27 юли в 09:20 ч. – Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в столичния храм "Свети Седмочисленици”.

В този ден честваме паметта на св. Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества и паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

По повод храмовия празник на столичния храм "Св. Седмочисленици” там ще бъде отслужена съборна света Литургия. Светините ще останат в храма за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

На 29 юли в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм "Св. Неделя”. Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 09:30 ч. на 31 юли.

На 31 юли в 10:00 ч. - Посрещане на мощите в Руския храм-подворие "Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и за вярващите там по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.

-----

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той отначало бил езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал впоследствие придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Това станало през 305 г.

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име - манастирът "Св. Пантелеймон" - Патлейна, край Велики Преслав, и този в Охрид, където били създадени и медицински школи и лечебници.

На много места в страната има храмове и параклиси в негова чест, както и манастири: Присовският - край Велико Търново, Обидимският - недалеч от Добринище, и манастирът край Смолян. В София на светеца са посветени едноименната църква в кв. "Бояна" и тази в кв. "Княжево".

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Балканско Атонско Сдружение

 

 

Снимки

Светите мощи на св. вмчк. Панталеймон
« предишна новинаследваща новина »