ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Москва ще бъде издигнат паметник на митрополит Киприан Киевски, Московски и на цяла Русия

09 юни 2010 21:31, Българска Патриаршия
Св. Киприан Българин, стенопис от църквата "Св. Седмочисленици", XX в., София

На своето заседание на 8 юни комисия по монументално изкуство при Московския градски парламент е одобрила предложение за издигане в Москва на паметник на митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия Киприан - българин по произход.

Първоначалната идея е била паметникът да бъде издигнат в основания от него Сретенски ставропигиален мъжки манастир. Тъй като не са намерили подходящо място в рамките на неголемия манастир, който се намира в самия център на града, е взето решение паметникът да бъде издигнат редом с Българското посолство, а в манастира да бъде поставен паметен знак.

Българското посолство в Москва се намира на мястото, където се е намирала лятната резиденция на митрополит Киприан. Днес на мястото на построения от светителя дървен храм се издига каменна църква, посветена на Светата Животворяща и Неразделна Троица.

Свети Киприан е роден във Велико Търново. "Откърмен от България, дарен на Русия" - е казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир. Негом духовен отец е св. Теодосий Търновски, а духовен брат - св. патриарх Евтимий Търновски. По-късно отива в Константинопол, а след това и в Света Гора. Като монах на Атон, той се отличава със своя свят живот, за което свидетелства св. патриарх Евтимий в своето "Послание до монаха Киприан".

Неговите качества са забелязани от Константинополския патриарх Филотей, който привлича инока и го прави свое доверено лице - "приближен монах".

Първото появяване на св. Киприан в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. На 2 декември 1375 г. патриарх Филотей ръкополага Киприан за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий той да стане митрополит на цяла Русия.

На 23 май 1381 г., на празника Възнесение Господне, митрополит Киприан е посрещнат в Москва с особена тържественост. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че "митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприан, който до края на живота си ще заема този пост". Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.

През 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприан тържествено влиза в Москва. След 14 години на усилия и премеждия, той успява да обедини разделената Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия.

Свети Киприан е погребан в Успенския събор през 1406 година. Канонизиран е през 1472 г. от Руската православна църква. Чества се на 27 май и на 16/29 септември.

По информация от: Интерфакс-религия

 

 

« предишна новинаследваща новина »